Componente auto contrafăcute distruse de reprezentanţii Dacia – Renault

O captură de 3000 de oglinzi retrovizoare contrafăcute, purtând ilegal marca Renault, a fost distrusă la sfârşitul săptămânii trecute. Componentele auto proveneau din China şi fuseseră reţinute de către Biroul Vamal Constanţa în iulie 2009. Distrugerea lor s-a realizat în urma demersurilor susţinute ale Grupului Renault în România de a identifica şi combate traficul cu piese contrafăcute, activitate ilegală care a generat în 2010 o creştere cu peste 10 % a numărului pieselor falsificate în totalul pieselor de schimb Dacia şi Renault. Piesele care intră cel mai des sub incidenţa contrafacerii sunt cele care ţin de securitatea vehiculului şi a traficului, precum plăcuţe de frână, discuri de ambreiaj, kit-uri de distribuţie, pivoţi şi filtre. Pe următoarea poziţie se situează piesele de caroserie – bare faţă, spate, aripi, capote – care au un rol important în cazul unui impact. Şi alte elemente mai puţin importante, precum apărătorile de noroi, sunt falsificate. Astfel, în luna noiembrie, reprezentanţii Grupului Renault, alături de reprezentanţi ai autorităţilor, au organizat distrugerea unui lot de 6382 de seturi de apărători de noroi purtând ilegal marca Renault.
Piesele falsificate provin de regulă din China, Taiwan şi Turcia
Grupul Renault în România atrage atenţia asupra pericolului utilizării pieselor auto contrafăcute, clienţii fiind atraşi în general de preţurile mai scăzute ale acestora în comparaţie cu cele de origine. Ei trec prea uşor cu vederea riscurile la care se expun şi diferenţa de calitate dintre cele două tipuri de produse. Calitatea şi fiabilitatea pieselor de schimb originale sunt certificate prin testele realizate de organisme independente precum EuroNCAP. Majoritatea pieselor falsificate, care sunt inscripţionate în mod ilegal cu siglele Dacia sau Renault, provin din ţări precum China, Taiwan şi Turcia.
Traficul cu piese contrafăcute este întreţinut pe teritoriul României de o anomalie legislativă. Este vorba de Ordonanţa de Guvern 80/2000, care prevede aplicarea unor pedepse uşoare, constând în amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, pentru punerea pe piaţă de piese auto contrafăcute. Grupul Renault România susţine modificarea legislaţiei, astfel încât comercializarea acestora să fie considerată infracţiune, ca în cazul oricăror altor produse contrafăcute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email