Comercianţi nemulţumiţi şi clienţi puţini în târgul de cereale

Din ce în ce mai puţini argeşeni vin în târgul de cereale organizat săptămânal în Curtea de Argeş. De asemenea, comercianţii spun că în curând vor renunţa şi ei să mai vin la târg, din cauza vânzărilor care merg foarte prost  astfel încât nu îşi mai pot acoperi cheltuielile. „Vin de la Teiu, dar în ultima vreme am bătut drumul degeaba. Am camionul acesta cu 12 tone de porumb şi tărâţe şi l-am plimbat degeaba trei săptămâni. Uitaţi-vă că este aproape plin. Aici la târg vin degeaba. Am venit să caut pe cineva care are lemne de vânzare şi să îi dau şi ce marfă am. Nici nu mă mai gândesc la bani, măcar să ies din iarnă”, spune Paul popescu. Comercianţii spun că luna decembrie este una dintre cele mai slabe din an. „Oamenii sunt ocupaţi cu cumpărăturile de sărbători şi nu mai au bani pentru târg. Ştiţi cum e…”, spune un alt comerciant.
„Ţara aduce grâu din afară şi noi stăm cu mii de hectare necultivate”
Nea Mihai, vine săptămânal la Curtea de Argeş, în târgul de cereale. Bărbatul spune că la anul nu ştie dacă îşi va mai cultiva tot terenul, pentru că nu mai are bani. „Nu mai pun zeci de hectare că nu are rost. Mai bine pun pentru mine cât am nevoie şi gata. Pe noi, cei care ne ocupăm cu agricultura, nu ne mai sprijină nimeni. Statul ne ia taxe peste taxe şi nu ne mai convine. Aţi văzut câte terenuri au rămas necultivate la câmp… Oamenii nu mai au bani. Ţara aduce grâu din afară şi noi stăm cu mii de hectare necultivate. Vom ajunge rău de tot în ţara asta. Suntem vânduţi la străini”, spune revoltat comerciantul.
În târgul de cereale preţurile sunt următoarele: 1 leu kilogramul de mălai, 0,80 de bani kilogramul de tărâţe şi 0,90 de bani kilogramul de grâu. Nici argeşenii nu mai vin în număr foarte mare în târgul de cereale. Cei mai mulţi vin şi cumpără câteva kilograme de mălai sau o jumătate de sac de boabe de porumb. „Nu mai vin clienţii că nu mai au animale. Le-au vândut că nu mai aveau cu ce să le ţină. Acum vine omul şi cumpără un dublu de grâu şi 10 kile de mălai. Asta e vânzare?”, se întreabă un alt comerciant.
Marian Iorga din Curtea de Argeş a venit în târg să cumpere 30 de kilograme de mălai. Omul a pus sacul pe un cărucior vechi de butelii pe care îl trage printre maşinile comercianţilor. „Tată, am şi eu nişte găinuşe şi le mai dau grâu. Am luat acum şi mai cumpăr peste două luni. Nu le dau mult grâu, dar nici nu pot să le dau numai porumb. Cumpăr şi eu cât am nevoie. Nici bani mulţi nu am ca să cumpăr cu sacii”, spune bătrânul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email