Cod galben de ploi şi vânt

Ieri, meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării. Avertizarea a fost emisă pentru judeţele Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara şi Caraş-Severin. De miercuri seară până joi seară vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră, potrivit avertizării transmise.
În intervalul menţionat vremea va deveni instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei.
Potrivit datelor prezentate de prefectul Mihai Opreescu, 26 de localităţi din Argeş au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile, apa intrând în zece locuinţe, avariind opt poduri şi podeţe şi acoperind sute de hectare de teren şi mai mulţi kilometri de drumuri.
Măsuri de prevenire a inundaţiilor luate de ABA Argeş – Vedea
Având în vedere avertizările hidrologice privind producerea de creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie pe unele râuri, la sediul Administraţiei Bazinale de (ABA) Apă Argeş – Vedea a fost activat, ieri, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă.  A fost stabilit şi un plan de măsuri, care se referă la reevaluarea punctelor critice de pe râuri, exploatarea lacurilor de acumulare în condiţiile actuale, stocurile de apărare şi utilajele din dotare. Astfel, vor fi verificate punctele critice de pe râurile din administrarea ABA Argeş – Vedea şi vor fi informate administraţiile locale pe raza cărora se află acestea, pentru o dublă monitorizare a debitelor. De asemenea, vor fi reverificate materialele şi mijloacele de apărare împotriva inundaţiilor şi vor fi pregătite utilajele pentru intervenţii operative la lucrările hidrotehnice. Vor fi menţinute la parametri normali de funcţionare echipamentele hidromecanice de la barajele, staţiile de pompare şi nodurile hidrotehnice şi vor fi atenţionaţi toţi deţinătorii de lacuri piscicole mici din zonele cu probleme.    ”Serviciile de permanenţă funcţionează în ture duble, asigurându-se transmiterea de date fără întrerupere, iar personalul de intervenţie este pregătit pentru intervenţie imediată în teren, în zonele cu probleme”, a anunţat directorul ABA Argeş – Vedea, Dumitru Ciobanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email