COD GALBEN de caniculă! Ce trebuie să facă angajatorii pentru angajați în perioadele caniculare

CODUL GALBEN de caniculă valabil inclusiv în zona Curtea de Argeș, este în vigoare și joi, 6 iulie, conform unei avertizări emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș a transmis o informare privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

”În perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme, pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă se aplică măsurile prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

 1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
 2. a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
 3. b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
 4. c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
 5. d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
 6. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
 7. a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
 8. b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
 9. c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

 1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
 2. b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00;
 3. c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

 

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme conform art. 8 din O.U.G. nr. 99/2000 se vor lua următoarele măsuri:

 1. a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
 2. b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
 3. c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor art. 8 a O.U.G. nr.99/2000 constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei”, transmite ITM Argeș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email