Şcoală cu râie şi păduchi

Începutul de an şcolar nu a adus numai flori şi emoţii celor mici. Unii profesori şi câţiva părinţi s-au speriat când au văzut cum s-au prezentat la şcoală elevii dintr-o şcoală argeşeană. Instituţia cu pricina, aflată într-un cătun pierdut pe dealurile din nordul judeţului, a avut parte de şcolari necăjiţi, fără ghiozdane cu Hannah Montana sau Spiderman, fără penare de ultima fiţă şi fără buchetele de orhidee pentru profesoare şi învăţătoare. Aici, copiii au venit de la vaci direct la deschiderea anului şcolar, iar maximum de „eleganţă” a fost schimbarea pantalonilor murdari de noroi cu alţii, curaţi dar decoloraţi de la atâta spălat.
Autorităţile sanitare au anunţat controale epidemiologice în şcolile argeşene, pentru că la fiecare început de an şcolar au apărut aceleaşi probleme cu păduchii şi râia în unele unităţi. Fireşte că nici anul acesta nu s-a făcut excepţie şi, din cauza multor probleme de ordin financiar, unii nu au avut bani pentru detergent sau şampon. Pentru a vedea care e starea de sănătate a elevilor, medicii şcolari şi cei de familia au început de ieri „triajul epidemiologic” în unităţile de învăţământ, care constă în examenul medical al elevilor. Cadrele medicale încearcă astfel să depisteze din timp cazurile de boli contagioase, cei suspectaţi urmând să fie izolaţi până la rezolvarea problemelor.

Ca în urmă cu 50 de ani

„Am fost la şcoală ieri cu un nepoţel care locuieşte la ţară. Am văzut acolo copii cu părul lucios de murdărie şi cu mâinile negre de la nuci, probabil, sau de la mizerie, mă tem. Doamnele învăţătoare se cam fereau să pună mâna pe ei, ştiind că ar putea avea râie sau păduchi. Erau copii de oameni săraci, care lucrează la pădure, pe undeva, şi care îşi trimit copiii la muncă încă de când pot merge în picioare. Au case mici, fără apă curentă, şi trăiesc ca acum 50 de ani, din ceea ce le dă vaca din curte”, ne-a povestit ieri un argeşean care a dorit să-şi păstreze anonimatul. „Am venit să vă spun asta ca să nu mai creadă toată lumea în ce se vede la televizor uneori. Sunt cazuri multe de sărăcie lucie la noi în zonă, şi cei mici fac parte din aceste familii”, ne-a mai spus cititorul nostru. Cu siguranţă „tirajul epidemiologic” va ajunge şi la şcoala despre care vorbea domnia sa, iar problemele vor fi rezolvate, deocamdată. Sărăcia cruntă a oamenilor care trăiesc doar din lemnele de foc pe care le iau din pădure ca să le vândă va duce, însă, din nou la apariţia lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email