Clădirea şi terenul de la ARPO, scoase la vânzare pentru 108 miliarde

Astăzi are loc o nouă licitaţie la ARPO, fosta fabrică de porţelan. Lichidatorul încearcă să vândă clădirea şi terenul de pe strada Râmnicu Vâlcea cu 108 miliarde de lei vechi, ne-au spus reprezentanţii firmei lichidatoare. Întrucât nu este prima licitaţie, preţul va scădea cu 25%, conform legii, asta după ce s-a obţinut aprobarea creditorilor. Cel mai mare dintre creditori, care are de recuperat aproximativ 90 de miliarde, peste 60% din toată datoria ARPO, este BCR, conform surselor citate.
În martie 2009 SC ARPO SA intra în proces de lichidare judiciară, iar de vreun an, după ce au fost realizate toate procedurile prevăzute de lege, lichidatorul tot încearcă să vândă. S-au găsit clienţi pentru utilaje şi aparatură, dar clădirile şi terenul nu-şi găsesc cumpărători.
Mărirea şi decăderea porţelanului argeşean
La fabrica de porţelan din Curtea de Argeş a existat o perioadă de timp în care activitatea a mers foarte bine. Erau comenzi suficiente, condiţiile de muncă erau destul de bune, iar angajaţii erau mulţumiţi de nivelul salariilor. Însă, la sfârşitul anilor ’90 a început declinul societăţii ARPO. Multă vreme conducerea nu a făcut investiţii în utilaje, iar cuptoarele vechi de ardere, mari consumatoare de gaze, au adus societăţii facturi foarte mari, care nu au fost achitate la timp. Contribuţiile sociale nu fost plătite, astfel încât datoriile firmei au crescut mult. Astfel, au apărut şi primele proteste ale oamenilor, care doreau să primească salarii mai mari.
În august 2008 au început primele disponibilizări importante la ARPO. „La 15 august 2008 au fost disponibilizaţi aproximativ 260 de salariaţi de la fabrica de porţelan. Din câte ştim noi au mai rămas vreo 15 angajaţi şi cei care asigură paza fabricii. Se pare că ar mai avea nişte birouri pe undeva. Au mai fost până în acel moment şi alte disponibilizări sporadice. Erau daţi afară 10- 15 persoane. Mulţi dintre cei care au fost disponibilizaţi s-au pensionat, iar alţii şi-au găsit alte locuri de muncă. Cei care se află în şomaj, vor primi indemnizaţie până în luna noiembrie a acestui an. După această perioadă nu ştiu ce vor putea face”, ne spuneau, la vremea respectivă reprezentanţi ai Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Curtea de Argeş. În 2009, la ARPO mai lucrau 15 persoane, iar acum mai sunt mai puţini de atât. Cei care mai stau acolo sunt cei care se ocupă de lichidare, şi câteva persoane care mai fac lucrări de contabilitate. De fabrica de porţelan, celebră în lume înainte de 1989, s-a ales praful.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email