Clădirea și terenul Liceului ”Regele Mihai I”, revendicate de Arhiepiscopie de cinci ori

Ultima dată, la sfârșitul anului trecut

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a cerut de cinci ori clădirea Liceului Tehnologic ”Regele Mihai I”, ultima solicitare fiind făcută la sfârșitul anului trecut. Eparhia Argeșului a cerut restituirea imobilului, construcții și teren aferente și în 2009, iar solicitarea a fost redirecționată către Comisia specială de retrocedare și înregistrare din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Cereri au fost făcute însă din 1992 încoace. În 2006, Inspectoratul Școlar Județean Argeș a trimis Comisiei un punct de vedere din care reiese faptul că pentru  imobilul în care a funcționat Seminarul Teologic în perioada 1936 – 1940 Episcopia, la vremea aceea, Argeșului și Muscelului nu a avut și nu deține act de proprietate asupra terenului sau construcției.

O poveste lungă și tumultuoasă

Povestea clădirii cerute insistent de Eparhie este lungă și tumultoasă, presărată cu legionari și rebeliuni legionare, cu schimbări de instituții coordonatoare și multe altele.

Potrivit conducerii Liceului, imobilul construit cu fonduri și pe terenuri provenind din donații ale cetățenilor orașului Curtea de Argeș, și nu din fonduri ale Episcopiei Argeșului, a fost destinat inițial unui seminar teologic care a funcționat până în anul 1941 sub autoritatea Casei Școalelor și Culturii Poporului, care aparținea Statului român. În 1941, în urma unui decret semnat de Mareșalul Antonescu, seminarul a fost preluat de Ministerul de Război care a înființat Colegiul Militar al orfanilor și fiilor învalizilor de război. Tot conducerea școlii spune că ”imobilul nu face obiectul solicitărilor depuse de Eparhia Argeșului și Muscelului la Primăria Curtea de Argeș, redirecționat către Comisia specială de retrocedare și înregistrare în baza Legii 247/2005 conform căreia – imobilele preluate în mod abuziv de stat, de organizațiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum și cele preluate de stat în baza Legii 139/1940 asupra rechizițiilor și nerestituite, se restituie, în natură, în condițiile prezentei legi”.

Conducerea Liceului deține o Decizie de Expropriere emisă de Curtea de Apel București prin care ”se declară exproprierea pentru utilitate publică a suprafeței de 44043 mp teren și construcții situată în Curtea de Argeș, aparținând locuitorilor orașului Curtea de Argeș și trimiterea în posesia Ministerului Apărării Naționale”. Într-un alt document emis de Direcțiunea Construcții și Domenii Militare, găsit de reprezentanții Liceulu la arhivele naționale, scrie că ”Episcopia Curtea de Argeș nu deține acte de proprietate”.

”Avem dovada că am deținut aceste proprietăți”

Documentele acestea au fost trimise la Primărie, ca răspuns la o solicitare prin care conducerii i se cereau ”justificări în vederea menținerii afectațiunii (programarea pe termen lung a activității – n.n.) pentru următorii 10 ani”. La ultima ședință de Consiliu Local Marius Moisescu a întrebat despre această situație, iar secretarul general al Primăriei, Janina Zarioiu, a spus că ”deocamdată este vorba doar despre niște curiozități ale ANRP la care trebie să răspundem”.

Pe de altă parte, reprezentanții Arhiepiscopiei susțin că sunt îndreptățiți să ceară și mai ales să primească terenul și clădirea. ”Avem tot istoricul, întreaga evoluție de-a lungul timpului. Este vorba de foarte multe documente.  Ceea ce se cere este ca noi să facem dovada că am deținut aceste proprietăți după martie 1945. Și avem această dovadă”, ne-a spus laconic arhimandritul Caliopie Ichim.

 

2 thoughts on “Clădirea și terenul Liceului ”Regele Mihai I”, revendicate de Arhiepiscopie de cinci ori

 1. Biserica pierde din ce in ce mai mult din credibilitate.

  Deci, am inteles c-a fost o hotarare judecatoreasca definitiva, prin care Arhiepiscopia a pierdut.

  Faptul ca tot incearca pentru a 6-a oara, dovedeste ca fetzele bisericesti sunt foarte lacome si fara scrupule.

  Hai sa ne-aducem aminte de preotii cu Mercedesuri, de cei violatori de copii, de cei abuzatori, de cei care intra in intimitatea enoriaselor (cu intrebari de genul: “Ti-ai inselat barbatul?”), sau de cei care le aplica o corectie fizica, pe motiv ca-s prea isterice si pe principiul ca “Bataia e rupta din rai!”

  Desigur, sa nu generalizam, Biserica Ortodoxa si Preotimea a avut un rol determinant in propasirea natiunii romane (mai ales in Ardeal), dar se pare ca in Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului avem de-a face cu indivizi josnici, pusi pe capatuiala.

  Cum o sa cheltuiesti banii Arhiepiscopiei mergand in instantza, cand e clar ca pierzi100%.

  In plus… hai pe bune; Municipiul Curtea de Arges are nevoie de un seminar teologic, sau de un liceu forestier, superdotat, care-a scos pe portile lui o multime de specialisti in Industria Lemnului si Silvicultura?

  Cand vor pierde si de data asta, eu l-as chema pe Patriarhul Daniel sa dea o DECLARATIE cu semnatura, prin care sa certifice ca BISERICA NU VA MAI REVENDICA NICIODATA LICEUL MIHAI I !
  Altfel se va discredita si mai rau si-si va pierde si bruma de enoriasi, pe care-i mai are!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email