Ciobanii din Albeşti îşi vând mieii pe internet

Înaintea de apariţie mieilor în pieţe sau în supermarket-uri, crescătorii de animale au început să-şi ofere marfa pe internet. Se pare că metoda este avantajoasă pentru ambele părţi ale tranzacţiei, iar în ultima perioadă a căpătat o mare amploare.
Zeci de anunţuri postate pe site-uri
Chiar dacă acum câţiva ani părea ceva cu totul neobişnuit, crescătorii de animale din comunele arondate municipiului nostru au învăţat să profite de tehnicile moderne şi, mai nou, încearcă să comercializeze miei pentru Paşti şi pe internet. Astfel, aceştia scutesc cheltuielile cu deplasările în târguri sau în pieţe şi îşi aşteaptă clienţii chiar în propriile gospodării. În această perioadă, pe mai multe site-uri, sunt postate zeci de anunţuri prin care fermierii îi invită pe clienţi să aleagă mieii pe care îi doresc să îi cumpere la preţuri negociabile. „Vând miei pe alese, peste 100 bucăţi cu greutatea peste 15 kg în viu, Albeştii de Argeş”, „Vând miei de Paşte pentru sacrificat. Preţ – carcasă 20 ron/kg, preţ în viu 13 ron/kg. Doar comenzi en gros” sau „Vând miei pentru Paşte,12 lei kg în viu şi 20 lei kg tăiat”, sunt doar câteva dintre anunţurile postate pe internet, care au strâns în doar câteva zile sute de vizualizări.
„Sincer să fiu, nu am dat eu anunţul, pentru că nu mă pricep. Copiii s-au ocupat de aceste lucruri. Până acum nu am primit multe comenzi dar aşteptăm. Este pentru prima dată când dăm anunţ pe internet”, ne-a spus unul dintre crescătorii de animale din Albeşti. Pentru a fi siguri că un posibil client îi poate contacta, ciobanii şi-au lăsat numerele de telefon, dar şi adresa. Astfel, doritorii se pot interesa de preţ, calitate şi pot chiar asista la sacrificarea mielului pe care îl vor pregăti pentru masa de Paşti. Totodată, o parte din anunţuri sunt însoţite de fotografii sugestive, în acest fel clienţii observând cât de îngrijite şi în ce condiţii au fost crescute ovinele de proprietari.
Cât costă carnea de miel
În zona municipiului Curtea de Argeş un kilogram de miel cumpărat de pe internet costă 12 – 13  lei în viu şi 20 de lei sacrificat. Ciobanii se aşteaptă cu fiecare client în parte, dar în acelaşi timp nu sunt optimişti în privinţa vânzărilor pe care le vor face cu ocazia acestor sărbători pascale. „Cam astea sunt preţurile peste tot. Oricum e mai ieftin ca în pieţe sau în magazin. Dacă e nevoie mai negociem şi ne înţelegem până la urmă. Nu pleacă nimeni nemulţumit, măcar să avem noi clienţi”, mai spune comerciantul.
De asemenea, oierii care au descoperit că pot vinde miei pe internet, fără prea multă bătaie de cap, ştiu că în acest fel pot verifica zilnic ofertele concurenţei şi, în funcţie de preţul pieţei, cresc sau scad tarifele, încercând astfel să vândă toţi mieii. Aceştia spun că dacă nu se pot descurca singuri vor apela la cei mai tineri, care sunt familiarizaţi cu utilizarea unui calculator. 
La această nouă metodă de comercializarea a animalelor s-au adaptat tot mai mulţi clienţi sătui să alerge prin pieţe în căutarea mielului de Paşti, care preferă acum să-i contacteze pe ciobani direct de acasă, din faţa calculatorului. Mai mult decât atât, pentru argeşenii care nu concep să nu aibă pe masă tradiţionala friptură de miel, este chiar o soluţie salvatoare, având în vedere faptul că de mai mulţi ani, în pieţele din municipiu nu se sacrifică miei. „Nu am mai văzut miei în piaţă de câţiva ani. Nu prea se găseşte carne de miel la noi. Eu unul aş cumpăra un miel de pe internet. Până la urmă, ce se poate întâmpla? Oricum te duci acasă sau la stână la ciobani şi îl alegi pe care vrei. Preţurile le poţi negocia şi vezi şi ce cumperi, dar şi condiţiile în care a fost crescut. Mi se pare o idee bună”, spune Marin Dragnea, un bărbat din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email