Cine şi-a izolat blocul, nu mai vede niciun ban

 

Mulţi locuitori din Curtea de Argeş care stau la bloc au sperat ca măcar anul acesta să îşi reabiliteze termic apartamentele, beneficiind de facilităţile şi sprijinul financiar promis de guvernanţi. Potrivit noilor reglementări, 30% 

 

 

din contravaloarea lucrărilor de reabilitare termică ar trebui suportată din bugetul local, 50% asigurat de bugetul de stat iar restul de 20% ar trebui plătit de proprietarii locuinţelor.

Consiliul local pune bani la bătaie

Până anul trecut, cei care locuiesc în municipiul nostru nu au putut beneficia de aceste facilităţi, pentru că la buget nu au fost prevăzuţi bani pentru astfel de lucrări şi, în plus, nu exista un program de reabilitare la nivel local. Proiectul de buget pe 2009 aduce însă veşti bune, întrucât autorităţile locale au prevăzut bani pentru realizarea unui proiect de reabilitarea termică a apartamentelor. „Am alocat 500 de milioane pentru demararea acestui proiect de reabilitare. Prima fază a acestui proiect guvernamental o reprezintă tocmai realizarea auditului energetic şi proiectarea sistemului de anvelopare. Am luat legătura cu Institutul de Proiectare Judeţean, asfel încât să împărţim pe tipuri de blocuri şi să fie câteva proiecte distincte. În acest fel, costurile vor fi mai mici”, a spus primarul Nicolae Diaconu.

Cei care şi-au izolat deja locuinţele nu vor primi banii înapoi

La Serviciul Tehnic din cadrul Primăriei au început să apară din ce în ce mai des cereri de la persoane care solicită efectuarea lucrărilor de reabilitare termică. „Am observat că vin mai ales individual oamenii să depună cereri în acest sens. Am avut foarte puţine cazuri unde au venit toţi proprietarii de la asociaţie sau toţi proprietarii de pe o scară. Oamenii preferă să vină individual, pentru că nu toţi îşi permit să achite costul acestei investiţii”, ne-a spus Liviu Enache, inspector la Serviciului Tehnic din cadrul  Primăriei. La nivelul municipiului nu există însă o evidenţă a celor care au solicitat izolarea locuinţei, aşa că nu se ştie exact, câte autorizaţii au fost eliberate. Cei care şi-au reabilitat deja locuinţele, nu au nicio şansă să mai primească subvenţiile de la stat şi bugetul local. Vor putea beneficia de aceşti bani, doar cei care îşi izolează termic locuinţele începând cu 2010. Acest lucru va fi posibil numai după realizarea proiectului. „Sper ca anul acesta să rezolvăm toate aspectele legate de proiectare şi audit şi anul viitor să prindem în buget şi partea de cofinanţare”, a încheiat primarul Nicolae Diaconu.

Culorile blocurilor nu vor mai fi alese după gusturile locatarilor

În momentul în care primesc avizul pentru reabilitarea termică a apartamentelor, cetăţenii au obligaţia să respecte culoarea iniţială şi elementele de faţadă ale blocului. Nimeni nu s-a arătat interesat de acest aspect, aşa că la orice pas întâlnim blocuri verzi, roz, portocalii sau maro, în funcţie de gusturile locatarilor. „Cei care vor executa lucrările prin acest proiect de reabilitare, vor trebui să respecte regulile şi nu vor putea să se implice în niciun fel. Toate lucrările se vor desfăşura conform proiectului şi astfel vom evita să avem fel de fel de culori şi nuanţe”, a spus Cătălin Băşoiu, noul arhitect şef al municipiului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email