Cine e vinovat pentru problemele marii asfaltări

Am mai scris despre marea asfaltare de la Curtea de Argeş. Peste 30 de kilometri de străzi vor fi asfaltaţi în cartiere în care municipalitatea nu ar fi făcut acest lucru nici în următorii 20 de ani. Cu siguranţă, dacă administraţia publică locală ar fi avut 12 milioane de euro ar fi băgat banii în altă parte, nu în uliţele de la periferie, aşa cum se întâmplă acum cu proiectul dezvoltării infrastructurii rutiere. Premisa e bună, aşadar, iniţiativa e lăudabilă, eforturile dlui. primar Diaconu, de asemenea. Ce se întâmplă însă, de ce s-a ajuns ca argeşenii din Marina sau de pe strada Alunului să-şi dorească înapoi praful de pe uliţă şi să fie complet nemulţumiţi de faptul că au asfalt, trotuar şi rigole la poartă?!

Constructorii au pus în practică proiectul depus spre finanţare şi pentru care s-au obţinut banii, şi au repetat că nu se abat de la el niciun milimetru. Pentru că îl respectă întocmai au apărut necazurile, pentru că fac trotuarele de lăţimea şi înălţimea menţionate în proiect sunt probleme. Aşadar, execuţia e fără reproş, sau cel puţin sperăm asta, şi vom vedea dacă am sperat degeaba la recepţia lucrărilor sau peste doi ani. Dacă executantul lucrează fix după proiect, înseamnă că, de fapt, proiectul este problema. Mulţi cetăţeni şi persoane importante din zonă au spus că proiectul a fost făcut din birou, pentru că altfel nu se explică de ce prevede trotuare largi, rigole şi puţin carosabil. Dl. primar i-a contrazis pe cei de mai sus şi a spus că dacă nu erau prevăzute trotuare şi rigole, că aşa trebuie să fie pe străzile dintr-un municipiu, proiectul nu obţinea finanţare.

Ambele puncte de vedere par corecte, dar tot proiectul e de vină. Mă gândesc, dacă un specialist din Primărie, eventual arhitectul şef, s-ar fi uitat peste proiect şi ar fi mers şi pe străzile aflate în proces de asfaltare ar fi văzut că ceva nu e în regulă, că bordurile sunt prea înalte şi carosabilul prea îngust. Fireşte, dl. primar nu trebuie să ştie totul, că de aia are aparat de specialitate, specialişti care să verifice şi, dacă e cazul, să supervizeze, trebuie doar să-i pună la muncă. Iar aceştia, dacă nu sunt atât de specialişti precum le zice postul, trebuie să se informeze, să se asigure că e bine ce se face. Nu doar la balcoanele construite în prelungirea C-urilor şi la gardurile din Marina trebuie făcute verificări ci, mă gândesc, şi la o bagatelă de asfaltare de peste 10 milioane de euro.

Până la urmă, cine e vinovat va trebui să plătească. Mi-e tare teamă însă că, de fapt, vom plăti tot noi, cetăţenii. Dacă se vor găsi nereguli la proiect şi vor trebui daţi bani înapoi, Primăria îi va da. Însă din banii noştri, din taxele şi impozitele plătite de noi, căci nimeni din Primărie nu vine cu bani de acasă pentru ceva. Indiferent de greşeală, cât de mare şi cui aparţine, ea e plătită de cetăţenii care alimentează bugetul local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email