Cimitirul Eroilor va fi reabilitat

Ieri dimineaţă, la Cimitirul Eroilor din municipiul nostru a avut loc o întâlnire la care au participat consilierul local Nicolae Nedelcu, arhitectul Florin Scărlătescu, col. (rtg.) Laurenţiu Domnişoru, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Filiala „Posada”, dar şi reprezentanţii Primăriei. Tema principală a discuţiilor a vizat reabilitarea Cimitirului Eroilor, dar şi transformarea acestuia în obiectiv turistic.
„Ne dorim ca acest cimitir să devină un obiectiv turistic”
Consilierul Nicolae Nedelcu este cel care a venit cu propunerea ca acest loc să fie reabilitat. Iniţiativa acestuia a fost prezentată în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, ce s-a desfăşurat anul trecut. Deşi la început nu a fost luat în serios de colegii săi din legislativul local, Nicolae Nedelcu nu a renunţat şi a continuat să facă demersuri pentru a-şi duce planul la bun sfârşit. Mai mult decât atât, la vremea respectivă primarul Nicolae Diaconu a promis că va lua în calcul ideea şi va căuta soluţiile necesare pentru reabilitarea cimitirului eroilor. Astfel, în urma unor discuţii care au avut loc la începutul acestei săptămâni, s-a luat hotărârea ca în perioada următoare să se realizeze un cadastru al terenului respectiv. Potrivit consilierului Nicolae Nedelcu, în momentul de faţă Cimitirul Eroilor nu aparţine nimănui, pentru că nu figurează nici la Primărie, nici în administrarea SPGC şi nici la unitatea militară din municipiul nostru. „În luna octombrie a anului trecut Adrian Cristescu împreună cu mai mulţi cetăţeni m-au rugat să prezint Consiliului Local situaţia Cimitirului Eroilor. Totodată, am propus ca acesta să fie reabilitat. Vrem ca acesta să arate mult mai bine, să aibă o faţă nouă şi să încercăm să îl facem şi obiectiv turistic. Ne dorim să refacem crucile, să nivelăm terenul şi să montăm şi un panou de informaţii”, a declarat Nicolae Nedelcu.
Lucrările de modernizare se ridică la suma de 10 – 15 mii de lei
Însă, pentru ca aceste lucrări să poată începe, sunt necesare mai multe avize de la Oficiul Naţional al Cultelor din Bucureşti. Lucrurile nu sunt deloc simple, mai ales că aici se află mormintele mai multor soldaţi din Germania şi Austria. „Am făcut demersurile necesare pentru obţinerea avizelor la Oficiul Naţional al Cultelor din Bucureşti. Urmează ca ei să ia legătura cu ambasada Germaniei şi cea a Austriei, având în vedere faptul că aici se află înmormântaţi 250 de soldaţi nemţi şi 18 austrieci. După ce vom avea acceptul acestora vom putea începe lucrările”, a mai spus consilierul local. De asemenea, potrivit lui Nicolae Nedelcu, lucrările de reabilitarea ale Cimitirului Eroilor urmează să fie finanţate din bugetul local. „Am discutat cu domnul primar, iar toate lucrările ce se vor face vor fi suportate de la bugetul local. Conform estimărilor noastre acestea nu vor fi mai mari de 10 – 15 mii de lei”, a mai spus Nicolae Nedelcu.
Prezent la întâlnire, col.(rtg) Laurenţiu Domnişoru a precizat că planul de reabilitarea al cimitirului trebuie foarte bine gândit, având în vedere că spaţiul este limitat. „Grupul care a avut această iniţiativă trebuie să ia legătura cu ambasada Germaniei, trebuie să stabilească foarte bine proiectele şi delimitate conform legii 379 privind reabilitarea cimitirelor eroilor. Am înţeles că se doreşte montarea unor catarge cu drapel, însă pentru acest lucru trebuie respectat un anumit procedeu militar. Lucrurile nu sunt simple deloc. Mai mult, nici spaţiul nu permite foarte mult. Trebuie să ne gândim bine la ceea ce vom face”, a declarat Laurenţiu Domnişoru. La rândul său, arhitectul Florin Scărlătescu a spus că va realiza proiectul de reabilitare, doar după ce se va face cadastrul terenului respectiv. „Am câteva idei şi chiar m-am gândit la un proiect de reabilitare. Însă, nu pot face mai multe până nu văd cadastrul”, a precizat Florin Scărlătescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email