Cică la Primăria Curtea de Argeş doar fraierii sunt transparenţi

Lipsa de transparenţă de la Primăria Curtea de Argeş este un lucru ştiut. Oricine a întrebat ceva despre vreo lucrare publică, orice argeşean cu spirit civic, căruia îi pasă de felul în care sunt cheltuiţi banii lui, ştie lucrul acesta, indiferent de felul în care a întrebat şi de mijloacele la care a apelat pentru asta. Ai vreo petiţie, ai vreo problemă de rezolvat, ai vreo treabă cu primarul, mai bine stai acasă, că degeaba te duci. De aici însă şi până la afirmaţia că la Primărie doar fraierii oferă informaţii, e cale lungă.
Ziarul nostru încearcă, şi cred că şi reuşeşte într-o bună măsură, să vă ţină la curent cu circuitul banilor în societate. În comunitate, adică, nu în vreo societate comercială, căci societăţile care primesc banii noştri, deşi sunt mereu aceleaşi, se păzesc bine. Ne interesează aşadar pe noi, presa locală, căci sunt sigură că vorbesc acum şi în numele colegilor de la celelalte publicaţii, unde, pe ce şi la cine se duc banii argeşenilor. Sunt întrebări legitime, iar răspunsul la ele este sarcină de serviciu pentru funcţionarii publici, cei plătiţi tot din banii argeşenilor. Că dl. primar este extrem de ocupat pentru a sta de vorbă cu noi când nu e vorba despre cât de frumos e oraşul şi cât de bine este el gospodărit, asta am aflat de vreo doi ani încoace. Dl. Diaconu se fereşte de presă şi de întrebările incomode cu un efort demn de o cauză mai bună, dar ca subordonaţii domniei sale să spună că dacă vorbesc cu presa sunt fraieri, este de-a dreptul revoltător. Să mă explic.
Cum dl. primar este, repet, extrem de greu de găsit, la telefon, căci la vreo conferinţă de presă este de-a dreptul imposibil, cineva trebuie să răspundă la câteva întrebări simple, de genul cum mama dracu’ s-a ajuns ca încredinţările directe de contracte să se facă la Curtea de Argeş celor mai controversate, eufemistic vorbind, firme din ţară. Un funcţionar public, dl. Constantin Porceanu, şeful de la Investiţii, a îngăimat o explicaţie zilele trecute, când am întrebat despre firma de casă a fratelui fostului primar de la Sectorul 6 din Bucureşti, firmă care a primit cadou 800 de milioane pentru un studiu de fezabilitate de câteva pagini. Am aflat că documentarea în privinţa firmelor care pot lucra cu Primăria Curtea de Argeş este minuţioasă, Internetul fiind cel care oferă toate informaţiile necesare angajaţilor Primăriei atunci când dau bani mulţi cu o largheţe pe care nu ar avea-o nici dacă ar fi bani de la mamele lor de acasă. Deci, e nevoie de o încredinţare directă, iar dl. Porceanu petrece vreo zece minute în faţa calculatorului, tastând „caut firmă care să vrea bani, preferabil cu antecedente, şi cu acceptarea de parandărăt”, şi treaba e rezolvată. Îi spune apoi dlui. primar despre rezultatele muncii sale, iar dacă denumirea societăţii e cea corectă, se trece la treabă. Pot să cred că se iau comisioane mari sau că banii se fac jumi – juma, pot să cred orice atâta vreme cât nimeni nu e interesat să explice cum stau lucrurile. Atât timp cât mafia îşi face treaba iar banii se duc unde trebuie, nimeni nu e interesat de transparenţă, corectitudine şi alte asemenea chestii de prost gust şi plictisitoare. Lucrurile se pot schimba însă peste noapte, cât ar bate nişte mascaţi la o uşă, dis de dimineaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email