Chinezii care vor să facă autostrada Piteşti – Curtea de Argeş aduc acuzaţii grave

Oferta lor a fost exclusă din licitaţie, iar asocierea din care face parte şi firma din China a făcut contestaţie

Un nou episod al serialului care pare fără sfârşit al autostrăzii Piteşti – Curtea de Argeş a avut loc săptămâna trecută. 22 martie este ultimul termen anunţat pentru desemnarea câştigătorului acestei secţiuni a autostrăzii Piteşti – Sibiu, dar e greu de crezut că va fi şi ultimul. După ce anul trecut doi constructori au fost eliminaţi din cursa pentru secţiunea 5 a autostrăzii Sibiu – Piteşti, , zilele trecute le-a venit rândul chinezilor şi a altei asocieri conduse de italieni să fie înştiinţaţi că ofertele lor au fost respinse. Imediat, italienii de la Tirrena Scavi  şi chinezii de la China Railway au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

În contestaţia depusă chinezii fac acuzaţii grave. Ei spun că vreme de opt luni Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), autoritatea contractantă a licitaţiei, nu a făcut nimic. „Timp de opt luni nu am primit nicio altă solicitare de clarificări pentru oferta noastră (…)Autoritatea Contractantă a prelungit de zece ori perioada de evaluare a ofertelor”, se arată în contestaţia publicată pe portalul de achiziţii publice.

În octombrie 2017, CNAIR a primit opt oferte pentru secțiunea dintre Curtea de Argeș și Pitești (km 92+600 – 122+950), valoarea contractului pus la bătaie de Transporturi fiind de 1,834 miliarde de lei, fară TVA.

Cele opt oferte depuse au venit din partea următoarelor companii:

1. Astaldi SpA

2. Asocierea China Railway 14th Bureau Group Co Ltd – Viaponte Rom SRL – Viaponte Projetos e Consultoria de Engenharia SA

3. Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pizzarotti SA

4. Asocierea Itinera SpA – Retter Projectmanagement SRL

5. Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA

6. Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA)

7. Asocierea Tirrena Scavi SpA – Toto SpA Costruzioni Generali

8. Asocierea Trameco SA – Vahostav SK as – Construcții Erbașu SA – Vega ’93 SRL – East Water Drillings SRL.

Licitaţie şi pentru Tigveni – Curtea de Argeş

CNAIR a lansat pe 9 martie şi licitaţia pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș. Contractul pentru proiectarea și execuția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș se ridică la o valoare estimată de peste două miliarde lei. Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Sectiunea 4: Tigveni – Curtea de Arges (km 81+900 – km 91+761) în lungime de 9,86 km. Criteriul de atribuire ales de autoritatea contractantă este „cel mai bun raport calitate – preț”. Durata contractului este de 10 ani, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 14 mai 2019.

Încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de obținerea/ aprobarea finanțării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat și/ sau fonduri europene nerambursabile. În cazul în care, obţinerea/aprobarea finanțării lucrărilor nu se realizeaza, încheierea contractului de achiziţie publică va fi imposibilă. Cu toate că la data inițierii acestei proceduri de achiziție publică nu există un contract de finanțare semnat, autoritatea contractantă estimează că va obține finanțarea necesară semnării contractului în semestru II al anului 2019. De asemenea, autoritatea contractantă nu va semna contractul de lucrări decât în situaţia în care Hotărârea de Guvern privind indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţie va fi aprobată/actualizată/revizuită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email