Chimiştii de la Spitalul Curtea de Argeş, în grevă

Dacă salariile medicilor au crescut, nu la fel s-a întâmplat cu cele ale chimiştilor din unităţile spitaliceşti. Astfel, şase astfel de specialişti din Spitalul Municipal Curtea de Argeş sunt în situaţia de a avea un salariu comparabil cu cel al unei asistente. Din acest motiv dar nu numai, miercuri, chimiştii din Spital au declanşat grevă spontană începând cu orere 9,00. Am primit la redacţie un comunicat  de presă al sindicatelor din sistemul sanitar referitpr la nemulţimirile legate de salariu, comunicat  pe care îl redăm mai jos.

„În data de 14.02.2018, 652 de biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar și învățământul medical superior, au semnat un Memoriu în care se cerea modificarea grilelor de salarizare din Legea cadru 153/2017 pentru aceste categorii profesionale, și care a fost depus ulterior la cabinetul Primului Ministru, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și la Camera Deputaților. Numărul semnăturilor de susținere a acestui memoriu este în continua creștere ajungând în prezent la 830 de persoane pe măsura ce acest demers este mediatizat. Pană la intrarea în vigoare a prezentei legi, salariile biologilor/biochimiștilor/chimiștilor principali erau aproximativ egale cu cele ale medicilor specialiști de laborator, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 4.

În aceeași măsură sunt afectați și biologii/biochimiștii/chimiștii din învățământul medical superior încadrați pe o grila de salarizare asemănătoare, care au doctorate în ţară și străinătate și care desfășoară activități de cercetare medicală concretizate prin studii publicate în reviste internaționale. Trebuie menționat faptul că aceste categorii profesionale nu au beneficiat de alte măriri în cursul anului 2017. De asemenea, observăm o dezinformare voită în presa online și TV, prin care salariile biologilor/biochimiștilor/chimiștilor sunt prezentate ca majorate dar care în realitate aparțin doar angajaților care lucrează în Direcțiile de Sănătate Publica, singurele majorate în 2017 și care includ și sporurile aferente. Angajații din Direcțiile de Sănătate Publica reprezintă numai 5% din biologii/biochimiștii/chimiștii din sistemul sanitar. Din păcate nu sunt prezentați coeficienții de salarizare, care sunt la fel de mici cu cei ai majorității biologilor și chimiștilor din unitățile clinice care au salarii la nivelul asistenților medicali. În data de 27.02.2018, în cadrul ședinței din Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, am constatat cu surprindere că cererile noastre au fost ignorate, singura modificare, discriminatorie, a coeficienților de salarizare, apărând doar pentru grila salariaților din unitățile de medicină legală și anatomie patologică. Ne întrebam de ce oare există deschidere doar pentru o anumită categorie? Ținând cont că responsabilitățile și salarizarea acestor categorii profesionale sunt aproximativ egale cu cele ale medicului de laborator în toată Uniunea Europeana, conform articolelor oficiale, și deoarece biologii și chimiști din sistemul sanitar și învățământul superior pot avea în unele cazuri chiar și 12 ani de studii universitare și postuniversitare, ne manifestam dezacordul cu privire la impunerea unor astfel de coeficienții de salarizare discriminatorii!

Având în vedere că am epuizat toate demersurile legale și, așa cum am menționat în Memoriul susținut de 830 de biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar și învățământul medical superior, ne vedem forțați ca pe data de  07.03.2018, sa intrăm în greva spontană timp de doua ore, între orele 9 și 11. Acțiunile noastre vor continua până la rezolvarea problemelor, dar mai ales până când profesiile noastre vor fi respectate și apreciate la adevărata lor valoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email