Chiar dacă a fost modernizat şi au fost montate lămpi economice, iluminatul public costă aproape jumătate de milion de euro pe an

Iluminatul public la Curtea de Argeş a fost obiectul unui parteneriat între Primărie şi o firmă din Cluj. Colaborarea nu a deloc una lină, dar la finalul ei părţile şi-au strâns mâinile, iar municipalitatea a rămas cu facturile, din ce în ce mai mari, în ciuda obligaţiilor asumate prin contract de cealaltă parte. În 2007, la Curtea de Argeş au demarat lucrările de modernizare a iluminatului public, iar Primăria a încheiat un parteneriat cu firma SZD ELECTRO Cluj-Napoca. În momentul în care a fost semnat contractul, firma a promis că noile lămpi ce vor fi montate pe străzi vor permite o economie de cel puţin 30% la factura de energie electrică. Dacă până atunci municipalitatea plătea 6 miliarde pentru iluminatul public, s-a estimat că după montarea lămpilor economice factura va scădea considerabil. Se pare că lucrurile nu stau chiar aşa iar factura la iluminatul public în loc să scadă, a crescut cu încă două miliarde de lei numai în 2009, a ajuns la 12 miliarde în 2010 şi la 14 miliarde în 2015.

Un parteneriat cu probleme

Iniţial, încheierea contractului cu firma S.C. SZD Electro din Cluj Napoca a creat o serie de discuţii între consilierii locali. La vremea respectivă inclusiv primarul Nicolae Diaconu s-a opus acestui contract. Nu am fost împotriva modernizării iluminatului şi am fost împotriva încheierii  acelui contract. Proiectul nu mi s-a părut adaptat municipiului Curtea de Argeş şi singurul lucru care putea fi adaptat oraşului nostru era acel număr de lămpi. Modul de prezentare şi de proiectare nu era adaptat pentru Curtea de Argeş”, ne spunea primarul atunci. Altă prevedere cu care primarul nu era de acord era plata sumei pentru mentenanţa lămpilor Atâta timp cât lămpile au o garanţie de şapte ani, mi se pare normal ca ele să fie schimbate în timpul garanţiei. Nu văd la ce să mai plătim această întreţinere dacă ele sunt în garanţie”, a completat primarul. Totuşi, la sfârşitul lunii martie a anului 2007, consilierii au aprobat asocierea în participaţiune cu firma amintită şi au împuternicit o comisie condusă de fostul viceprimar Costinel Vasilescu să negocieze contractul.

De ce au crescut facturile

 

Factura plătită de municipalitate ar fi trebuie să scadă serios, cu aproximativ 40%, conform obligaţiilor asumate porin contract, după modernizarea iluminatului public. Lucrările făcute de SZD au fost recepţionate, şi totul părea în regulă. „Am numărat bec cu bec, pe fiecare stradă şi au fost montate toate cele 2.998 de lămpi. Apoi am verificat inclusiv puterea instalată pe fiecare stradă şi totul era ca în proiect”, spunea fostul viceprimar la vremea respectivă.  Şi totuşi, facturile pentru iluminatul public au început să crească, creşterea este mai mare decât cea cauzată de majorarea tarifelor la energie, iar firma din Cluj a intrat în insolvenţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email