CEZ încalcă legea şi îşi bate joc de noi

Despre bătaia de joc la care sunt supuşi argeşenii cam de câteva ori pe zi, când se întrerupe curentul în Curtea de Argeş sau prin comunele din zonă, ziarul nostru a mai scris. Cel puţin astă vară coşmarul întreruperilor, neprogramate, ale furnizării energiei electrice i-au adus pe unii la disperare, iar altora le-au ars aparate electrocasnice de prin case. La Curtea de Argeş s-au pus bazele unei asociaţii de luptă împotriva abuzurilor acestei societăţi, iar ONG-ul constituit cu acest scop are planuri mari. Toate necazurile pe care ni le-a provocat „operatorul de distribuţie”, ca să cităm exact denumirea celor care ne-au stresat ca nimeni alţii, nu au fost de ajuns. Din octombrie, Centrul de Relaţii cu Clienţii din Curtea de Argeş s-a închis, iar noi suntem trimişi la Piteşti pentru orice hârtie de care am avea nevoie.
„Vă informăm că activitatea acestui Centru de relaţii cu clienţii se va muta în sediul din Piteşti”, este anunţul sec lipit pe uşa clădirii care adăpostea Electrica în alte vremuri, scriam la vremea respectivă. Acum, anunţul s-a mai decolorat, iar cei de la firma care debranşează abonaţii rău platnici şi care mai pierd vremea pe acolo, trebuie să stea cu uşa încuiată, căci cetăţenii furioşi au tras câteva zile de uşă în încercarea de a găsi pe cineva acolo. Centrul de Relaţii cu Clienţii de la Curtea de Argeş tocmai ce fusese  modernizat şi dotat cu aparate la care abonaţii nedeprinşi cu tehnologia îşi prindeau urechile. S-a procedat tipic – s-au făcut investiţii apoi biroul a fost închis. Clădirea a fost vândută dar se pare că plecarea a fost oarecum precipitată, pentru că Centrul de Relaţii cu Clienţii ar fi trebuie să rămână pe loc încă vreo câteva luni.
O lege încălcată. Încă una.
Că pe cei de la CEZ îi doare în cot de abonaţii din zona Curtea de Argeş e un lucru ştiut, dar mai puţin cunoscut este faptul că societatea încalcă legea.
Din 19 august au intrat în vigoare prevederile noului Regulament privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) nr. 59/2013 şi publicat în Monitorul Oficial nr. 517 bis/2013.
La capitolul V, Dispoziţii finale şi tranzitorii, art.66, Regulamentul prevede cât se poate de clar – „Operatorii de distribuție au obligația de a organiza centre teritoriale de relații cu utilizatorii la distante rezonabile pentru aceștia. Operatorii de distribuție concesionari au obligația de a organiza centre teritoriale de relații cu utilizatorii de regulă în fiecare municipiu situat în zona acoperită de contractul de concesiune, dar astfel încât utilizatorii să nu fie nevoiți să parcurgă o distanță mai mare de 50 km până la un centru teritorial”.
Prin urmare, regula este ca un centru să existe în fiecare municipiu, dar obligatoriu este ca distanţa pe care o parcurg abonaţii până la un centru să nu fie mai mare de 50 de kilometri.
Nea Gheorghe de la Arefu nu poate ajunge la Piteşti
Centrul de Relaţii cu Clienţii la care sunt invitaţi abonaţii din zona Curtea de Argeş se află la o margine a Piteştiului.
Potrivit viamichelin.ro, de la Arefu, din centrul comunei, nu din satele de pe munte, până la Piteşti, sunt 65 de kilometri, iar de la Nucşoara la Piteşti sunt 63 de kilometri. Mai mult, de la Sălătrucu la Piteşti sunt 79 de kilometri, conform aceleiaşi surse. Cele mai multe din comunele din zona Curtea de Argeş, unde fatalmente cetăţenii sunt abonaţii CEZ, se află la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de Piteşti.
Gheorghe Bârlă, din Arefu, locuieşte singur într-o căsuţă din satul Căpăţâneni. L-au cam lăsat puterile şi vederea, că are 79 de ani, şi se deplasează mai greu. Are curent iar televizorul este singurul prieten în zona aproape izolată în care locuieşte.
„Majoritatea solicitărilor privind furnizarea sau distribuţia energiei electrice pot fi soluţionate şi fără deplasarea la Centrul de Relaţii cu Clienţii, utilizând mijloacele de comunicare (..) prin e-mail, prin fax, sau prin poştă”, ne spun cei de la CEZ în anunţul lăsat pe uşa fostului Centru de Relaţii cu Clienţii de la Curtea de Argeş. Numai că moş Gheorghe din Arefu nu a auzit de e-mail ori de fax, şi nici la scris nu se prea pricepe. La Centru putea să explice pe limba lui şi să primească, la fel, explicaţii.
Eleonora Marcu are 55 de ani şi i-a murit mama. Femeia locuia împreună cu bătrâna la Sălătrucu, satul Bocănita. Acum trebuie să ajungă la Piteşti, acolo unde a fost de cinci ori în viaţă, ca să schimbe „partida de curent pe numele ei”. E disperată, şi ar prefera să rămână pe întuneric decât să facă o aşa excursie, costisitoare şi grea. Nu prea ştie carte, nu prea are bani, îi e frică de doamnele de la Piteşti şi de domnii cu „motocaru’”.
De ce nimănui nu-i pasă
În mod normal, administraţia publică locală ar trebui să aibă un cuvânt de spus în toate această chestiune. Au plecat cei de la gaze şi pentru orice hârtie trebuie să mergem la Piteşti. Au fugit de-a dreptul cei de la CEZ şi dacă ar mai fi vreo societatea de utilităţi care ar putea să plece de la Curtea de Argeş cu siguranţă ar face-o. De ce nimeni nu a luat nicio măsură, de ce nimeni nu a încercat să împiedice plecarea, sunt întrebări retorice. Deocamdată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email