Ceva nu e în regulă cu administrarea oraşului

E ceva care nu merge bine în administrarea oraşului, şi nu mă refer aici neapărat la Primărie, ci la serviciile subordonate şi la societăţile de utilitate publică.

În primul rând, sunt foarte multe, activitatea e fărâmiţată şi responsabilităţile sunt pasate de colo colo. Avem societatea de apă canal, Aquaterm, care e în pragul dezastrului, între paranteze fie spus vom afla curând amploarea acestuia, apoi avem o societate de salubritate publică, ambele având drept unic acţionar Consiliul Local. Cele două nu se calcă pe picioare din punct de  vedere al domeniului de activitate, dar Salubritate se întâlneşte de multe ori cu Serviciul Public de Gospodărie Comunală pe teren şi în acte. Serviciul Public are departament de spaţii verzi, care se ocupă evident cu parcurile şi celelalte spaţii verzi. Societatea de Salubritate are, după cum îi sună şi numele, atribuţii în curăţarea domeniului public, inclusiv spaţiul verde. Până acum câţiva ani aceasta avea drept responsabilitate deszăpezirea trotuarelor, în timp ce Serviciul Public trebuia să cureţe carosabilul. Unii pe stradă, alţii pe trotuar, cei de pe trotuar aruncau pe stradă, iar ceilalţi pe trotuar. Un întreg scandal. Acum, Societatea de salubritate nu se va mai putea ocupa de adunarea câinilor maidanezi de pe străzi, iar activitatea va fi dată de Consiliul Local cel mai probabil tot Serviciului Public, cel care s-a şi ocupat iniţial de ecarisaj.

De fapt, Salubritatea a fost înfiinţată în 2010 prin preluarea unei părţi a Serviciului Public, asta ca să nu fie daţi afară nişte angajaţi. Printr-o hotărâre a Consiliului Local din august 2010, primarul de atunci  Nicolae Diaconu a externalizat Serviciul de Salubritate de la Serviciul Public de Gospodărie Comunală, transformându-l în SC Salubritatea Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, la conducerea căruia a fost numit consilierul local la vremea aceea  Gabriel Nastea. Măsura a fost luată pentru a evita concedierile din instituţiile publice. Ulterior, Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat pe Gabriel Nastea incompatibil, iar conducerea noii societăţi a fost preluată de fiul acestuia, Cătălin Nastea.

Începuturile au fost grele pentru Salubritate, din cauza bâlbelor Consiliului Local care nu a trecut în programul de lucrări al acestei societăţi şi străzile din cartiere. Acestea au rămas necurăţate vreo două luni în 2010, până când situaţia a fost rezolvată, pe hârtie.

Deci, Saubritatea se cam calcă pe bătături cu Serviciul Public, iar acesta din urmă s-a certat ani în şir cu Aquatermul din cauza canalizării pluviale, care canalizare era când responsabilitatea unuia când a celuilalt.

Nu de puţine ori aleşii locali, ce-i drept dintre cei care habar nu au ce e cu ei în Consiliu, ce treabă au acolo şi mai ales ce trebuie să facă, s-au trezit să întrebe ce face o instituţie din cele enumerate mai sus şi ce face alta.

La Curtea de Argeş ceva nu e în regulă cu societăţile Consiliului Local şi cu serviciile subordonate. Societăţile nu stau deloc bine, vorbeam mai sus despre Aquaterm aflată într-o situaţie disperată, dar nici Salubritatea nu o duce prea bine, cum nu stă extraordinar nici Serviciul de Gospodărie.

Se vorbeşte că va mai fi înfiinţată o societate, tot a Consiliului Local, care să se ocupe de bazinul de înot, de sala de sport şi de stadionul municipal. Foarte bine, dacă de asta e nevoie. Problema va fi însă cu bugetul, căci salariile în administraţie sunt mari, funcţiile de conducere, scumpe (pentru contribuabili, desigur!), iar numărul angajaţilor, mare. Probabil că ne vom trezi cu încă 10-20 de bugetari care trebuie plătiţi bine, că aşa zice legea, iar oraşul va avea parte de acelaşi tratament – nu mai are cine să adune câinii, nu se ştie cine deszăpezeşte trotuarele, apa e tot mai scumpă şi la fel de proastă, utilajele de salubrizat costă cât un Ferrari dar parcurile sunt pline de bălării. De toate aceste lucruri se ocupă SC Aquaterm, SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş şi Serviciul Public de Gospodărie Comunală. Cam multe, nu?! Să vedeţi când vor apărea şi altele…

Laura Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email