Cetăţenii acuză că majorarea tarifului la gunoi s-a făcut „peste noapte” şi „pe sub mână”

Locuitorii municipiului Curtea de Argeş, simpli cetăţeni sau persoane juridice, care au primit factura la gunoi zilele acestea, au  aflat cu stupoare că gunoiul s-a scumpit cu aproximativ 25%, în ciuda asigurărilor date de şeful ADI Servsal, Gabriel Moiceanu la o şedinţă de Consiliu Local. Toate tarifele scad, iar la persoanele juridice tarifele sunt egalizate la nivel de judeţ”, a declarat Moiceanu în octombrie 2016. Vă reamintim că SC Financiar Urban a câștigat licitația organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară  (ADI) SERVSAL pentru delegarea gesiunii serviciului de colectare și transport a deșeurilor și de operare a Centrului de Management al Deșeurilor din Curtea de Argeș, iar de câteva zile Financiar Urban se ocupă de această activitate care aparţinea până acum societăţii Transarg.

Argeşenii se declară nemulţumiţi de noile tarife şi mai ales de modul în care acestea le-au fost aduse la cunoştinţă. Sandu Nichita, preşedinte al ARGCOMS SOCOM, a primit la firmă o „notificare” referitoare la noul tarif.

O „notificare” fără valoare

Aceasta este scrisă pe un ștraif de hârtie, emisă fără semnătură, odată cu factura Transarg Cag` 98 Curtea de Argeș, aplicată fiind o ștampilă. Această ștampilă face parte din multiplele ștampile scoase de lege din uz. Probabil aceasta a fost aplicată în loc de antet, apreciindu-se de către emitent că persoanele fizice sau juridice, generic denumite utilizatori, știu cine este Transarg Cag `98, care îi este sediul social, numărul de înregistrare la O.R.C., contul bancar, și alte date de identificare al prestatorului de servicii de gunoi”, spune Sandu Nichita.

Prin straiful de hârtie care ține loc de notificare, ni se spune că “începând cu data de 01.01.2017, seviciile de salubrizare vor fi novate în baza art. 1609 și urm. din noul cod civil, în sensul că vor fi preluate de către noul operator – S.C. FINANCIAR URBAN S.R.L.”. Având la îndemână un Cod Civil (a se vedea diferența de tratament ortografic), acesta stipulează că “novaţia are loc când contractorul contractează față de debitor o obligație nouă care înlocuiește și stinge obligația initiala”. În notificarea transmisă novația nu-și are locul, fiindcă în contractul de prestări servicii calitatea părților este de prestator și utilizator, și nu cea de creditor și debitor. Mai mult decât atât, reglementarea relațiilor contractuale de prestări servicii de acest gen nu este dat[ de Codul Civil, ca lege generală, ci de Legea 51/2006 (lege specială), așa cum a fost modificată prin Legea 225/17.11.2016, privind serviciile comunitare de utilități publice. Acest act normative  trebuia invocat în straiful – notificare, și nu alte dispoziții legislative, fără legătură cu domeniul de reglementare”, afirmă juristul Sandu Nichita.

 Consiliul Local trebuie să verifice

Directorul ADI SERVSAL, care vorbește și în numele S.C. URBAN FINANCIAL S.R.L., afirmă  că noile prețuri sunt mai mici decât înainte de concesiune, cu 15-18%, iar prețurile practicate sunt cele mai mici din țară. Fac apel la “notificarea straif”, unde scrie negru pe alb că începând cu această data (data emiterii înscrisului) se modifică tariful de la 69,66 lei/mc  fără T.V.A. la 90,59 lei mc fără T.V.A.. Fără comentarii! Vă rugăm, dle director, să ne explicați mai limpede și corect nouă, utilizatorilor, că poate iarna fiind noaptea mai lungă, ne-ați băgat definitiv în întuneric. Atribuții în această chestiune și pentru protecția utilizatorului o au organul deliberativ al administrației publice locale, adică Consiliul Local, dar și Autoritatea Națională de Reglemetare pentru Serviciile Comunitare de utilități publice-A.N.R.S.C., despre care “notificarea – straif”, nu amintește dacă au fost obţinute avizele necesare de la aceste instituții și prestatorul  îndeplinește condițiile de operare”, e de părere Sandu Nichita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email