Cerşetorii, „la datorie” în zi de sărbătoare

Ieri s-a sărbătorit Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, sărbătoare care a atras la biserici nu doar un număr mare de enoriaşi ci şi foarte mulţi cerşetori. Aceştia din urmă au venit buluc în curtea lăcaşurilor de cult, ştiind bine că în astfel de zile este imposibil să nu se aleagă cu ceva bănuţi. De regulă, cerşetorii nu intră în biserică, iar câteodată nici măcar în curte. Aceştia stau cu mâna întinsă şi se roagă de trecători să le arunce câţiva bănuţi sau ceva de mâncare.
Spre exemplu, ieri, cei mai mulţi cerşetori se aflau în zona Bisericii Sfântul Gheorghe, dar şi în apropierea Mănăstirii Curtea de Argeş. Tinere cu copii de doar câteva luni în braţe, sau persoane trecute bine de 70 de ani, încercau din răsputeri să îi convingă pe credincioşi să le dea „ceva de pomană”. „Daţi-mi şi mie un ban că sunt şi eu amărâtă şi nu am soţ. Trebuie să cresc şi eu copilaşul”, „Ajutaţi-mă şi pe mine doamnă că sunt bătrân şi bolnav” sau „Pentru ăsta mic daţi-mi şi mie ceva de pomană”, erau doar câteva dintre poveştile pe scurt ale cerşetorilor.
În ciuda faptului că poliţiştii îi prind pe aceşti oameni, iar de multe ori chiar îi amendează, se pare că, cel puţin pentru moment, la Curtea de Argeş cerşetoria este un fenomen care nu poate fi stopat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email