Cerşetorii agresivi atacă bătrânii

Perioada sărbătorilor de iarnă a fost una fructuoasă pentru cerşetorii care au bântuit pe străzile municipiului Curtea de Argeş, în special în zonele cele mai aglomerate. Fie că s-au deghizat în colindători, fie că au stat cu „handicapul” la vedere pentru a cerşi mila trecătorilor, municipiul nostru a fost împânzit de astfel de personaje. Timp de trei săptămâni de zile, cei mai mici ca vârstă au încercat să îi colinde pe argeşenii care mergeau pe Bulevardul Basarabilor, devenind o adevărată pacoste pentru aceştia. Oamenii nu mai ştiau cum să scape de ei şi îi alungau de fiecare dată când îi întâlneau.
Cetăţenii sunt hărţuiţi de minori care cerşesc
Deşi locuitorii municipiului se aşteptau ca odată cu primele zile ale acestui an să scape de cerşetori, lucrurile nu stau deloc aşa. Numărul celor care încă mai cerşesc este destul de mare în această perioadă. Cetăţenii sunt practic hărţuiţi de minori trimişi de părinţi să cerşească sau de persoane care îşi etalează handicapul. „Am crezut că scăpăm de ei acum după sărbători, dar nu este deloc aşa. Pe Bulevard sunt foarte mulţi, acolo unde este aglomeraţie. De la jumătatea lunii decembrie ei au plecat la colindat în fiecare zi. Ba erau cu „Steaua” ba cu „Sorcova”. De abia scăpai de ei. Se ţineau după tine câteva zeci de metri şi te loveau cu „Sorcova”. Păi asta înseamnă să colinzi? Bătrânii nu ştiau cum să se mai ferească de ei, în timp ce cei mai tineri îi înjurau. S-a înmulţit numărul lor în ultima vreme”, spune revoltat Nelu P. un pensionar din municipiu.
Zonele aglomerate sunt preferate de cerşetori
Zonele preferate de cerşetori sunt cele mai aglomerate, pentru că acolo există posibilitatea să primească bani mai mulţi. Spre exemplu, în faţa complexului comercial de la Sfântul Gheorghe, aproape în fiecare zi doi – trei copii cu vârste de până la 14 ani agasează cetăţenii cerându-le ceva de mâncare. „Da-mi doamnă şi mie un leu să îmi iau şi eu ceva de mâncare. Te rog din toată inima”, spune un copil, îmbrăcat cu haine sărăcăcioase, în timp ce stă rezemat de uşa unui magazin alimentar. După ce a văzut că nu a reuşit să fie convingător, acesta a continuat. „Dacă nu îmi dai bani măcar cumpără-mi o pâine, te rog frumos”,  insistă copilul, spre disperarea unei pensionare care venise la cumpărături. Acest lucru nu este pe placul comercianţilor din zonă, care spun că numai ştiu ce să facă pentru a scăpa de cerşetori.
Dacă cei mai mici cerşetori sunt paşnici, lucrurile se schimbă atunci când aceştia sunt trecuţi de vârsta majoratului. De multe ori, atât fetele cât şi băieţii îi înjură pe argeşenii mai în vârstă atunci când aceştia refuză să le dea bai sau încearcă să îi ia la întrebări. „Sunt foarte obraznici, dar nu cu toată lumea. Când văd câte o femeie bătrână sar pe ea să le dea bani, iar dacă nu vrea, o înjură. Fac lucruri din acestea cu cine le merge, că alţii imediat îi altoiesc. Lumea nu trebuie să le mai dea bani că altfel nu mai scăpăm de ei. Am fost la Mănăstire duminică şi erau acolo foarte mulţi la cerşit. De sărbători aşa se întâmplă”, spune Mihaela Grigore din municipiu.
Ce fel de texte folosesc cerşetorii
Textul cerşetorilor diferă de la caz, la caz. Fie că au nevoie de bani pentru „operaţia de cancer”, fie că au „casa arsă” sau „şapte fraţi acasă şi mama bolnavă”, aceştia profită de bunătatea trecătorilor şi de multe ori pleacă acasă cu bani frumoşi. „Cerşesc să îmi cumpăr mănuşi”, spune un copil, care nu are mai mult de 10 ani, în timp ce altul spune că „părinţii m-au trimis că nu avem bani de mâncare”. Deşi afară este foarte frig în această perioadă, pentru a fi mai convingătoare, mamele vin la cerşit cu copilul de numai câteva luni în braţe. „Dă şi mie un bănuţ să îi cumpăr şi eu la copilaş ceva de mâncare. Este şi bolnav şi nu am cu ce să îi cumpăr medicamente”, spune o tânără, care numaidecât a primit un leu de la o femeie miloasă.
Astfel, cei care se gândeau că vor scăpa de cerşetori acum, după sărbătorile de iarnă, se pare că s-au înşelat. În continuare vor întâlni pe stradă copii sau bătrâni care cer bani sau ceva de mâncare, spre nemulţumirea celor mai mulţi argeşeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email