Cerealele se vând din ce în ce mai slab la Curtea de Argeş

Deşi vânzarea merge din ce în ce mai slab, comercianţii continuă să vină în târgul de cereale, care se organizează săptămânal în municipiul nostru. Ieri, în zona unde se organizează târgul, erau mai multe camioane, încărcate cu tărâţe, grâu mălai şi porumb. În târg era vreme frumoasă, marfă din belşug, dar lipseau clienţii. Vânzătorii spun că vânzarea merge din ce în ce mai prost, iar ei îşi acoperă foarte greu cheltuielile. „Vânzarea merge din ce în ce mai slab, ca peste tot ca să zic aşa. Eu vin de la Mozăceni, de la vale. Am tărâţe, grâu şi porumb. Am peste 10 tone de cereale, dar cred că le-am cărat degeaba. Nu mai vin oameni, mulţi au renunţat la animale şi noi nu avem cui să vindem. Vin de câţiva ani la Curtea de Argeş şi văd că merge mai prost. Măcar să scoatem şi noi de un salariu”, spune un comerciant din târg.
Persoanele în vârstă, clienţii de bază în târg
De cele mai multe ori clienţii care vin în târg sunt oameni în vârstă, pensionari, care cumpără doar câteva kilograme de grâu sau mălai. „Eu vin cu un camion plin de cereale şi vând doi – trei saci de grâu şi câţiva de tărâţe. Vin mai mult bătrâni cu căruciorul şi cumpără câteva kilograme din toate. Rar mai vezi tineri cu maşini care vin şi cumpără, dar tot pentru bunici sau părinţi. Nu se mai ocupă ei cu animale”, spune nea Paul, un alt comerciant.
În târgul de cereale preţurile sunt următoarele: 1,20 lei kilogramul de mălai, 0,90 de bani – 1 leu kilogramul de tărâţe şi 0,90 de bani kilogramul de grâu, iar porumbul se vinde cu 0,80 – 0,90 de bani kilogramul. Nici argeşenii nu mai vin în număr foarte mare în târgul de cereale Cei mai mulţi vin şi cumpără câteva kilograme de mălai sau o jumătate de sac de boabe de porumb. „Acum foarte mulţi oameni şi-au vândut animalele că nu se mai merita să le ţină. Tinerii ştiţi cum sunt, nu se mai uită ei la agricultură şi animale. Toţi vor la oraş. De aia nu mai sunt clienţi. Bătrânii care încă au mai rămas cu vechile obiceiuri de la ţară mai cresc câteva păsări sau vreun porc. Cam ăştia sunt clienţii noştri”, spune unul dintre comercianţi, în timp ce bea o bere rece.
Un bătrân a venit în târg trăgând cu mare greutate după el un cărucior vechi, care scârţâia îngrozitor. Omul a venit să cumpere nişte tărâţe şi câteva kilograme de mălai. „Am un purcel pe care vreau să îl tai la iarnă şi îmi trebuie nişte tărâţe. Am venit singur. Am copii, dar ei sunt plecaţi din oraş şi nu are cine să mă ajute. La iarnă vin şi ei acasă. Mai iau şi nişte mălai, că e mai ieftin aici în târg decât la magazin. Mai fac şi eu o mămăliguţă, când nu am pâine. Vin cam de două ori pe lună în târg”, spune bătrânul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email