Centura oraşului, asfaltată „subţire”

 

De câtva timp se lucrează intens la asfaltarea şoselei de centură a municipiului Curtea de Argeş. Pe strada 1 Decembrie ori pe 1 Mai e mare deranj pentru cei care trec cu maşinile, dar şoferii strâng din dinţi şi dau în gropile nesemnalizate pentru că se gândesc la faptul că chinurile maşinilor nu vor fi zadarnice, iar spre toamnă, când asfaltarea va fi gata, vor putea circula pe o şosea cu adevărat bună. Sunt însă specialişti care nu cred că finalul va fi unul fericit pentru şoferi.Sub protecţia anonimatului ei ne-au spus că asfaltul ar fi prea subţire şi că nu ar corespunde cerinţelor din caietul de sarcini.

 

Licitaţia pentru asfaltarea şoselei de centură a municipiului a fost atribuită după aproape doi ani de chin. În 2012, Primăria anunţa pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru „Reabilitarea carosabilului şi a trotuarelor pe străzile 1 Mai, Traian, Lascăr Catargiu şi 1 Decembrie 1918”. Principalele lucrări care se vor executa sunt „infrastructură străzi, suprastructură străzi, reamenajare trotuare, ridicare la cotă a căminelor, semnalizare şi marcaje rutiere”, potrivit invitaţiei de participare publicată pe SEAP. Valoarea estimată a contractului era de trei milioane de lei, fără TVA. După doi ani, cinci contestaţii şi două plângeri la Curtea de Apel, pe SEAP a apărut anunţul de atribuire a licitaţiei asocierii conduse de  Valah Construct Grup S.R.L, pentru suma de 2,863,342.09 lei, fără TVA. Deci, Valah Construct este titularul contractului de asfaltare.

 

Cine lucrează, de fapt

 

Valah este trecut în acte ca fiind antreprenorul, căci lucrările sunt făcute de fapt de alte firme. Nimic ilegal aici, numai că de calitatea acestora răspunde firma care a câştigat licitaţia. Astfel, de turnarea asfaltului par să se ocupe Comesad şi RMR, prima din Piteşti, a doua, cunoscuta firmă de construcţii din Curtea de Argeş.

 

Caietul de sarcini al licitaţiei trebuie respectat întocmai, iar el prevede şi condiţiile de calitate pentru materialele folosite şi pentru lucrare în ansamblul său.

 

„După cum se vede acum, nu pare să fie cine ştie ce. Să sperăm că nu va rămâne acest strat de asfalt, aşa de subţire, pentru că nu o să ţină deloc. Nici lucrările preliminare nu prea au fost făcute aşa cum trebuie, să sperăm că dirigintele de şantier îşi face treaba şi urmăreşte totul, pentru că altfel banii vor fi daţi aproape degeaba iar asfaltarea centurii va trebui refăcută peste un an sau doi”, ne-a spus un antreprenor local.

 

I.I.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email