Centralele termice de apartament funcţionează ilegal! Aproape toţi locuitorii blocurilor din Curtea de Argeş au probleme.

La Curtea de Argeş termoficarea centralizată nu mai funcţionează de peste 20 de ani şi tot cam de atunci locuitorii blocurilor, în special, şi-au montat centrale termice de apartament. Ultimele facturi pentru încălzirea centralizată au rămas în mare parte neplătite, iar societatea Aquaterm a rămas cu paguba şi cu procesele cu diverse instituţii ale statului. Ne amintim cu toţii boom-ul pe care firmele care videau şi montau centrale le-au avut la începutul anilor 2000, Curtea de Argeş fiind primul oraş din Argeş şi printre primele din ţară în care termoficarea centralizată s-a închis. Centralele termice de cartier au fost vândute, după câţiva ani în care au fost complet abndonate, dar acum, cu două excepţii, cea din apropierea Bulevardului şi cea de lângă Spital, au fost transformate în magazine, sedii de firme, etc. Mai sunt puţini locatari care folosesc pentru încălzire convectoare, majoritatea având centrale de apartament. Coşurile acestora se văd frumos aliniate unul sub altul la fiecare etaj, scară şi bloc. Conform legislaţiei însă centralele termice de apartament au fost montate ilegal. Experții spun că în majoritatea cazurilor nu există coşuri lungi, de evacuare a gazelor, până deasupra blocului, așa cum ar trebui, conform normelor în vigoare. Pentru a evita poluarea orașelor, dioxidul de carbon trebuie evacuat la înălțime.

„Am tremurat o iarnă în casă”

Mircea P. locuieşte într-unul din blocurile centrale din Curtea de Argeş şi îşi aminteşte de perioada în care plătea căldura la Aquaterm. „Aveam căldură două ore seara şi două ore dimineaţa, iar apă caldă de două ori pe săptămână. Era dezastru, era frig, ne grăbeam să facem baie când era apa caldă, caldă, căci se întâmpla şi să fie călâie şi băgam reşouri în priză. Aveam două, făcute din BCA-uri cu rezistenţă groasă, le puneam în dormitor la copii şi tot nu era cald. Era foarte rău”, povesteşte bărbatul.

Un alt argeşean a trecut altfel prin perioada aceea. „Aveam atunci apartament la parter şi am făcut o sobă în holul mic. Băgam lemne în draci în ea ca să încălzim tot apartamentul. Aveam balcon şi era plin de lemne. Ne mai înjurau vecinii că se ducea fumul la ei, dar nu aveam ce să facem”, spune un alt argeşean.

În zona BRD erau câteva blocuri finalizate după 1989 care nu erau racordate la reţeaua de termoficare, iar sobele pe lemne erau singurele soluţii pentru încălzire. Peste oraş se lăsa un fum greu în serile friguroase de la coşurile improvizate în toate blocurile, la toate etajele. Acum, tot din cauza coşurilor, centralele termice de apartament funcţionează ilegal.

Ce zice legea

Proiectele de instalaţii de gaze pentru centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate, scrie Asociaţia Energia Inteligentă.

Aceasta precizează că este necesar, în cazul blocurilor  la care se doreşte instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.   Este important de precizat ca astfel de construţii – coşurile – sunt supuse autorizării şi proiectării construcţilor şi costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje şi mai multe scări).

Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, prevede la art. 1. – „În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”

Un alt act normativ, Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2: „În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.”

Reguli vechi, neluate în seamă

Legislaţia e veche, după cum se vede, dar neaplicată, şi nu doar la Curtea de Argeş. „E foarte greu cu vecinii, să te înţelegi, să faci proiect, să dea toţi banii, să facem coşurile aşa cum ziceţi. La noi pe scară şi pentru acoperiş ne-am certat. Eu cred că cea mai bună variantă ar fi centrala termică de scară, dar asta teoretic, căci practic nu cred că sunt zece scări de bloc la Curtea de Argeş unde s-ar înţelege vecinii şi ar pune aşa ceva. Statul la comun e greu şi complicat. Aşa, fiecare cu centrala lui face cât de cald vrea în funcţie de câţi bani are. Un coş comun, cu proiect, cu toate actele, ar costa mult şi nu cred că oamenii ar da bani. Nici nu prea au, salariile şi pensiile sunt mici la Curtea de Argeş”, e de părere Mircea P.

Alţii cred că e o regulă bună şi că trebuie să se ţină cont de ea. „Aşa ar trebui să facem. Eu am avut şi probleme, când vecinul meu şi-a montat centrala pe balcon şi a orientat coşul către balconul meu. Nu ştiu dacă aşa a vrut sau aşa a făcut meseriaşul pe care l-a avut, dar ce ieşea pe coşul de la centrala lui intra la mine în balcon. Ne-am certat, că nu mă credea, dar l-a reorientat şi am scăpat. Da, cred că ar trebui să fie un coş comun la fiecare tronson, dar nu cred că se va face asta prea curând. Nu vedeţi, plăcile de azbest sunt interzise de ani de zile şi la noi în oraş jumătate din blocuri sunt acoperite cu azbest. Ce, le-a demolat cineva?! Sunt cancerigene pentru toţi, nu doar pentru cei care le au pe bloc, dar asta este. La noi legea  nu e pentru toţi”, ne-a spus un argeşean care locueişte în cartierul Ivancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email