Centrala fotovoltaică de la Valea Iaşului se amortizează în 150 de ani

Primăria este aproape de incapacitate de plată, spune contabilul Primăriei

Contabilul de la Primăria Valea Iaşului spune că instituţia la care lucrează este aproape de a intra în incapacitate de plată. Într-o adresă oficială trimisă Consiliului Local Valea Iaşului, Mihail Bărbulescu le spune aleşilor că este de datoria lui să le aducă la cunoştinţă „situaţia economică a instituţiei” care „tinde spre incapacitatea de plată”.

Motivele pentru care Primăria stă foarte prost cu banii sunt multe -împrumutul în dolari americani pentru Centrala fotovoltaică produce are un impact de 100.000 de lei pe an din cauza creşterii cursului de schimb. În acelaşi timp, eficienţa acestei centrale este foarte slabă,costurile urmând să se amortizeze în 150 de ani. Ea produce 3500 de lei pe lună, din care 2200 se plătesc tot lunar pentru mentenanţă, spune Bărbulescu.

O altă cauză pentru starea precară a finanţelor locale sunt  împrumuturile pentru asfaltarea şi reabilitarea de drumuri, în sumă de 4,5 milioane de lei. În plus, Primăria are datorii de un milion de lei, unele preluate la 1 ianuarie2019, şi un deficit de 500.000 de lei la încasarea taxelor şi impozitelor. Majorarea salariilor, în unele cazuri nejustificat de mult, chiar dublarea unora dintre ele, precum şi „angajarea altor cheltuieli nejustificate, dintre care unele nu-şi găsesc utilitatea”, este o altă cauză pentru starea de incapacitate de plată care pândeşte Primăria Valea Iaşului, în opinia contabilului Mihail Bărbulescu.

„E un exces de zel!”

Primarul comunei, Nicolae Barbu, spune că nu e chiar aşa. „E un exces de zel aici, nu e chiar aşa. Datoriile au apărut din cauza faptului că am primit mai puţin din impozitul pe venit după ce s-a redus cota de la 16 la 10%, am primit mai puţin cu 10 miliarde de lei vechi. Gradul de îndatorare a crescut de la 29% la 39%. Funcţionăm, anul acesta avem un buget de un milion de euro venituri proprii. Împrumutul pentru centrala fotovoltaică se termină la anul, mai avem să dăm 5 miliarde vechi. Faptul că centrala nu produce cât ar trebui nu e vina mea, nu ne-au dat certificate verzi, şi o să dau în judecată Guvernul, o să merg până la Haga pentru asta”, ne-a spus primarul Barbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email