Cele mai importante evenimente ale anului trecut la Curtea de Argeş (IV)

Anul care s-a încheiat a fost unul  plin de evenimente la Curtea de Argeş, începând chiar din ianuarie. Cu momente plăcute şi cu altele mai puţin plăcute, 2019 a fost unul tumultuos în municipiul nostru.

Vă invităm să citiţi mai jos o cronică a anului trecut la Curtea de Argeş, aşa cum a fost el reflectat de ziarul nostru şi nu numai. Astăzi, lunile octombrie, noiembrie, decembrie.

OCTOMBRIE- Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” a sărbătorit 100 de ani

Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” a sărbătorit pe 4 octombrie împlinirea a 100 de ani de existenţă şi funcţionare. Manifestările au fost emoţionante, iar ploaia rece de toamnă nu a scăzut temperatura emoţiilor exprimate de cei prezenţi, profesori şi elevi, actuali şi foşti.

Ziua dedicată sărbătorii Colegiului a început cu un TE Deum oficiat la sediu, după care a fost dezvelită o placă comemorativă, aşezată lângă cea de acum 25 de ani, pe care primarul de atunci, fost profesor al liceului, Gheorghe Nicuţ, a dezvelit-o împreună cu ambasadorul Indiei la Bucureşti. În 2019, placa cea nouă a fost dezvelită de directoarea Colegiului, Ştefana Florea, împreună cu primarul Constantin Panţurescu.

După amiază, Centrul de Cultură şi Arte a fost gazda unui emoţionant spectacol artistic susţinut de elevii şcolii. Şi aici s-au ţinut câteva discursuri care au adus lacrimi în ochii celor prezenţi. Academicianul Gheorghe Păun a prezentat „Monografia Colegiului la Centenar”, o lucrare admirabilă la care s-a muncit mult, iar rezultatele eforturilor se văd.

Un alt moment plin de emoţie a fost acela în care un absolvent al promoţiei 1952, şeful de promoţie, venit de la Bucureşti special pentru această sărbătoare, a vorbit despre viaţa lui de elev al Gimnaziului Principele Nicolae. Au fost mai mulţi vorbitori, fiecare având de zis câte ceva frumos despre şcoală.

Ultima Regină, la Curtea de Argeş pentru eternitate

Ultima Regină a României îşi doarme din octombrie 2019 somnul de veci la Necropola de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai, de soţia acestuia, Regina Ana, şi de soţul ei, Regele Carol al doilea. Curtea de Argeş este locul pe care l-au ales pentru eternitate. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Elena a fost depus în Mănăstire, iar a doua zi, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, a fost dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde a avut loc ceremonia de reînhumare.

NOIEMBRIE 3 oferte pentru reabilitarea Gării Regale

Trei societăţi comerciale au depus oferte pentru reabilitarea Gării Regale de la Curtea de Argeş la a patra licitaţie anunţată de CFR pe sistemul electronic de achiziţii publice. În noiembrie, Societatea Naţională de Căi Ferate Regionala Craiova a anunţat că a primit oferte de la asocierea SM GENERAL INVEST, COLAD INTERCONS SRL, VICAM CM S.R.L. şi de la doi ofertanţi unici – CRINDESIGN PROIECT şi Maslaev Consulting SRL.

După cum aţi aflat din ziarul nostru, a patra licitaţie pentru „Proiectare faza de expertiză tehnică şi elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Reparaţii, reabilitare şi restaurare clădire călători din staţia CF Curtea de Argeş (expertiză şi DALI – clădire monument istoric)” are o valoare totală estimată a contractului de 253.000 de lei, faţă de 65.000 de lei, la licitaţiile anterioare, iar data licitaţiei a fost 20 noiembrie 2019. La precedentele licitaţii nu s-a prezentat nimeni pentru că suma estimată de SNCFR pentru contract era de 65.000 de lei.

DECEMBRIE – Fabrică nouă la Curtea de Argeş

În decembrie, Ionel Bican, managing direc­tor al CER Cleaning Equipment, firma prin care nemţii de la Kärcher operează fabrica din Curtea de Argeş, a anunţat că au început lucrările la noua fabrică din municipiu. Cei mai mari investitori de la Curtea de Argeş sunt nemţi, iar grupul Kärcher tinde să devină chiar cel mai important dintre ei, după această  investiţie care se ridică la 25 de milioane de euro. În 2017, Kärcher a cumpărat halele şi terenul fostei fabrici de componente electronice IPEE SA, preţul tranzacţiei fiind de  2,1 milioane de euro, după cum ne spunea la vremea aceea  Ionel Bican.

Acum, o parte din clădiri va fi demolată. „Cam o treime din suprafaţă vom demola pentru a reconstrui la standardele de producţie şi de muncă de la actuala fabrică”, ne-a spus Bican. Lucrările vor fi gata în 2020. „Estimăm ca din noiembrie anul viitor să producem la noua fabrică. Proiectul e gata şi toate detaliile au fost stabilite”, afirma Ionel Bican în decembrie 2019.

Nemţii au ridicat o fabrică de 20 de milioane de euro la Curtea de Argeş în 2016, însă 40% din sumă a fost ajutor de stat. Grupul german Kärcher are afaceri de două miliarde euro şi peste 11.000 de salariaţi la nivel mondial. Până în 2016, nemţii nu aveau producţie directă în România, însă fabricau aspiratoare în parteneriat cu Electroargeş, parteneriat care, cel puţin deocamdată, va fi menţinut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email