Anul care s-a încheiat a fost unul plin de evenimente la Curtea de Argeş, începând chiar din ianuarie. Cu momente plăcute şi cu altele mai puţin plăcute, 2019 a fost unul tumultuos în municipiul nostru. Vă invităm să citiţi mai jos o cronică a anului trecut la Curtea de Argeş, aşa cum a fost el reflectat de ziarul nostru şi nu numai. Astăzi, lunile iulie, august, septembrie.
IULIE – Sandu Nichita, de 30 de ani preşedinte al ARGCOMS
Pe 1 iulie 2019 s-au împlinit 30 de ani de când Sandu Nichita este la conducerea ARGCOMS, o societate cooperatistă foarte importantă pentru economia oraşului şi pentru oamenii lui.
„Sunt unul dintre cei mai longevivi, ca să nu zic mai vechi, că nu sună bine, manageri din Curtea de Argeş poate şi de aiurea”, ne spunea Sandu Nichita atunci.
COMESAD şi RMR reabilitează strada Valea Iaşului
Tot în iulie au început lucrările de reabilitare a străzii Valea Iaşului, lucrări executate de asocierea S.C. COMESAD DRUMURI S.R.L (lider de asociere) și S.C. REPARAȚII MODERNIZĂRI RETEHNOLOGIZĂRI ARGEȘ S.R.L. (asociat). „Lucrările au început pe str.Valea Iașului pe sensul Curtea de Argeș-Câmpulung prin amenajarea rigolelor de scurgere a apelor pluviale, trotuar cu pavele din beton, acostament din beton și podeţe de intrare în gospodării. De asemenea, la intersecția străzilor Valea Iașului-Albeşti se va executa un sens giratoriu. Partea carosabilă a străzii va fi frezată 5 cm și apoi se va așterne covor asfaltic în grosime de 10 cm pe o lungime de 1,775 km”, spunea Constantin Porceanu, de la Compartimentul Investiţii, din Primărie.
AUGUST – Zilele Municipiului Curtea de Argeş
Între 8 şi 15 august municipiul Curtea de Argeş a fost în sărbătoare.De Zilele municipiului au fost programate mai multe concerte şi spectacole pe scena amplasată în parcarea din faţa sălii de sport. De altfel, acolo s-ai găsit de toate – tiribombe şi altele asemenea precum şi multe tarabe de la care se putea cumpăra aproape orice şi terase la care se putea mânca bine.
Joi, de Sf. Maria, Zilele Municipiului Curtea de Argeş au atins ating apogeul. Oraşul a fost plin de pelerinii care au mers la Mănăstire ca să participe la slujbă.
Directorul Salubrităţii, evaluat în funcţie de „creşterea satisfacţiei cetăţenilor”
După ce Curtea de Conturi a făcut un raport dur ca urmare a controlului realizat la Societatea de Salubritate Publică Curtea de Argeş SRL, conducerea acesteia a încercat să rezolve toate problemele semnalate. Astfel, a fost semnat un contract de mandat de către administratorul Cătălin Nastea, până în iunie 2020, iar la Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) din august 2019 a fost aprobat Planul de Management şi Componenta de Management a Administratorului. Activitatea administratorului va fi evaluată conform următorilor indicatori – optimizarea implementării principiilor de bună guvernanţă corporarivă, creşterea nivelului de satisfacţie a cetăţenilor, creşterea calităţii lucrărilor şi serviciilor oferite şi instruirea permanentă a personalului pentru creşterea gradului de profesionalism.
Un trotuar s-a prăbuşit în pârâu
O furtună groaznică s-a abătut asupra zonei Curtea de Argeş pe 15 august, seara. Multe străzi ale municipiului au fost acoperite de apă şi de grindină, circulaţia s-a blocat, iar la Mălureni şi Băiculeşti grindina a acoperit totul.
Trotuarul de pe podul de lângă Lukoil, cel care fusese blocat de administraţia locală la început de august s-a prăbuşit, iar maşinile au circulat cu mare dificultate.
Acum, podul al cărui trotuar a căzut intră în reabilitare.
A fost interzisă expunerea produselor şi articolelor specifice serviciilor funerare în exteriorul magazinelor
„Se interzice expunerea produselor şi a articolelor specifice serviciilor funerare în exteriorul magazinelor”, se arată într-o hotărâre a Consiliului Local adoptată în august 2019. Decizia precizează că „vitrinele magazinelor de pompe funebre vor fi dotate cu geamuri semitransparente sau obloane”. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment sau amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei.
„Vederea sicrielor şi a altor articole funerare în faţa magazinelor de pompe funebre îi deranjează pe cetăţenii oraşului şi pe turişti, deopotrivă”, argumenta Adriana Ciorbaru, şeful Biroului Comercial şi de Administrare a Domeniului Public şi Privat din Primărie, adoptarea acestei hotărâri.
SEPTEMBRIE -Transfăgărăşanul a împlinit 45 de ani
Pe 20 septembrie 2019 s-au împlinit 45 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri construite vreodată.
Drumul naţional Transfăgărăşan cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m) şi este situat la cea mai mare altitudine din ţară, de 2.045 m. Proiectul, o ambiţie a dictatorului Nicolae Ceauşescu de a asigura un drum strategic printre munţi, a fost construit în patru ani, în intervalul 1970-1974. Construcţia drumului a fost deseori criticată pentru metodele de lucru, care au provocat oficial 40 de morţi, dar neoficial câteva sute, conform persoanelor care susţin că au participat la proiect.
Drumul DN7C – Transfăgărăşan începe în comuna Bascov şi se termină la intersecţia cu drumul DN1 între Sibiu şi Braşov, în apropierea comunei Cârţişoara, având o lungime de 151 km. Circulaţia pe Transfăgărăşan este deschisă doar patru luni pe an, în intervalul 30 iunie-31 octombrie.
Transfăgărăşanul a devenit celebru la nivel mondial după ce britanicii de la Top Gear, cea mai urmărită emisiune de automobilism din lume, au dedicat o ediţie întreagă acestui traseu pe care l-au numit „un circuit de Formula 1 creat de Dumnezeu”.