Anul 2023 a fost unul greu, dar și cu evenimente frumoase, cu investiții continuate și altele noi, cu știri de senzație și cu altele de maxim interes. Vă invităm să citiţi în rândurile de mai jos o retrospectivă a anului trecut, aşa cum a fost el la Curtea de Argeş. Astăzi, lunile iulie, august şi septembrie.
IULIE
Primele demersuri pentru construirea unui pod pe strada Progresului
Primăria Curtea de Argeș a început în iulie anul trecut primele demersuri în vederea realizării unui pod în cartierul Progresu. Conform sistemului electronic de achiziții publice, SICAP, Municipalitatea a cumpărat servicii pentru ”Studiul de Fezabilitate – „Pod peste pârâul Valea Iașului, str. Progresului”, ofertantul fiind SC PACIFIC DESIGN.
”Oferta este valabilă pentru podețe sau poduri cu o singură deschidere în localități urbane și cuprinde: Studii de teren; Studiu de fezabilitate conform; Evaluare cantitativă și financiară; Documentație obținere certificat de urbanism; Documentații obținere avize și acorduri conform Certificat de urbanism”, se arată în descrierea achiziției. Suma pentru care se fac toate aceste lucruri este 125000.00 lei.
Construirea unui pod peste pârâul Valea Iașului este cerută câțiva locuitori ai străzii, care și-au făcut case în zonă.
Computerul tomograf a fost pus în funcțiune la Spitalul Municipal
Încă o premieră s-a înregistrat în 2023 la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, computerul tomograf (CT) a fost pus în funcțiune și primii pacienți au beneficiat de acest aparat performant. Echipamentul a foct achiziționat cu fonduri europene în cadrul proiectului ”Dotarea și echiparea Ambulatoriului Curtea de Argeș”, proiect realizat de Primărie, și a costat 1.419.670,00 lei cu TVA.
În afara CT-ului, prin acest proiect la Spital au ajuns mai multe aparate și echipamente performante care au costat mult – Aparat scopie-grafie = 880.000,00 lei fără TVA, 1.047.200,00 lei cu TVA ; Aparat radiologie mobil = 306.500,00 lei fără TVA, 364.735,00 lei cu TVA ; Osteodensiometru cu raze X DEXA = 185.000,00 lei fără TVA, 220.150,00 lei cu TVA.
AUGUST
Număr record de participanți la Zilele Municipiului
Pe 15 august, seara, Zilele Municipiului Curtea de Argeș s-au încheiat cu un super concert al trupei IRIS și cu un spectaculos foc de artificii. Cele șase zile de sărbătoare au adus pe scena de pe platoul din fața sălii de sport muzică pentru toate gusturile, iar zona de mâncare și tiribombele au fost pline de oameni.
Trupe precum CARGO și IRIS, cântăreți de muzică populară sau de petrecere cunoscuți au încântat publicul numeros în fiecare seară în intervalul 10 – 15 august. Se estimează că zeci de mii de oameni din municipiu și nu numai au asistat la concerte și au vizitat tradiționalul târg al Sf. Mării care se organizează de mulți ani la Curtea de Argeș.
Mii de credincioși au asistat la slujba de Sf. Mărie la Mănăstire
Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș, ctitorie a Sfântului Neagoe Basarab, și-a sărbătorit hramul pe 15 august, și mii de pelerini au participat la acest eveniment important pentru Eparhia Argeșului și Muscelului..
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoti si diaconi, pe esplanada din fața vechii Catedrale Arhiepiscopale. Pelerinii s-au bucurat anul trecut de prezența unei icoane a Maicii Domnului care a fost realizată la mănăstirea athonită Vatoped. Aceasta a fost făcută special pentru Eparhia Argeșului și Muscelului, fiind o copie a icoanei Maicii Domnului Paramythia (Mângâietoarea).
Piatra de temelie la vechea Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Arges, a fost pusă în anul 1512. Ctitorul principal este Sfântul Neagoe Vodă Basarab care a reușit să termine lucrările în anul 1517. În data de 15 august, în urmă cu 506 de ani, monumentala biserică a fost sfințită de un sobor impresionant de arhierei, preoți și diaconi. Însă abia în anul 1526 aveau să se încheie lucrările la pictura interioară bisericii, cu contribuţia importantă a zugravului Dobromir.
În anul 1793, Mănăstirea Curtea de Argeş a dobândit statutul de reşedinţă episcopală, aici luând fiinţă Episcopia Argeşului.
Între anii 1875-1886 biserica Mănăstirii Curtea de Argeş a fost refăcută în forma care a dăinuit până în prezent, Regele Carol I angajându-l pe celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru proiectul refacerii lăcaşului.
În anul 2009 Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit bisericii cel de-al doilea hram închinat ctitorului ei, Sfântul Neagoe Vodă Basarab.
SEPTEMBRIE
S-a pus piatra de temelie a noii fabrici Fuchs Condimente, o investiție de 14 milioane de euro
Pe 6 septembrie 2023 la Fuchs Condimente RO a fost pusă piatra de temelie pentru lucrările la extinderea fabricii. Investiția se ridică la 14 milioane de euro și are ca scop dublarea capacităților de producție în România, cu impact semnificativ în economia locală.
În 2021 Fuchs Condimente a împlinit 20 de ani de existenţă în România. Fabrica a fost înfiinţată la Domneşti, în 2001, dar s-a mutat la Curtea de Argeş în 2009.
Fuchs România face parte din Grupul Fuchs, fondat în 1952 la Dissen în Germania de către Dieter Fuchs.
„Ca afacere de familie, internațională, simțim un angajament special față de utilizarea responsabilă și durabilă a resurselor. De la materia primă până la produsul finit și influențăm în mod activ calitatea de-a lungul întregului lanț de producție. Pentru clienții noștri din retail, industria hotelieră, gastronomie și catering sau industria alimentară, dezvoltăm soluții specifice acestora, precum și produse personalizate pentru fiecare nevoie”, este prezentarea societatății pe site-ul propriu.
Grupul Fuchs este prezent la nivel internațional în 8 țări, pe 4 continente cu peste 2800 de angajați, iar principala preocupare este de a atinge cele mai înalte standarde de calitate, tehnologie și servicii.