Cele mai importante evenimente ale anului trecut la Curtea de Argeş (II)

2018 a fost un an plin de evenimente la Curtea de Argeş, începând chiar din ianuarie. Cu momente plăcute şi cu altele mai puţin, anul 2018 a fost unul tumultuos în municipiul nostru. Vă invităm să citiţi mai jos o cronică anului trecut la Curtea de Argeş, aşa cum a fost el reflectat de ziarul nostru şi nu numai. Astăzi, lunile aprilie, mai şi iunie.

Aprilie – Operaţie laparoscopică în premieră la Spital

La Spitalul Curtea de Argeş a fost realizată în luna aprilie a anului trecut, în premieră, o operaţie laparoscopică. Din echipa care a realizat-o au făcut parte dr. Dan Ioniţă, dr. Alina Ionescu, un doctor anestezist şi două asistente. „Operaţia a decurs foarte bine, în două zile pacienta va pleca acasă”, ne declara dr. Ioniţe după operaţie şi aşa s-a întâmplat. Pacientă a fost o tânără de 24 de ani, din Domneşti, care suferea de sterilitate primară.

Laparoscopia este o procedura chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subțire, numit laparoscop, este introdus în cavitatea abdomenului și oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavității abdominale. Acest tip de chirurgie este numită „chirurgie minim invazivă”, datorită inciziilor foarte mici utilizate și totodată a impactului minim asupra structurilor organismului, potrivit specialiştilor.

Spitalul din  Curtea de Argeş are încă din 2009 un laparoscop, dar fusese folosit doar de trei ori pentru operaţii experimentale atunci când a fost adus, spunea directorul unităţii sanitare, Viorel Popescu. Acum, deşi au trecut mulţi ani de când a fost repartizat de Ministerul Sănătăţii, echipamentul care a costat 50.000 de euro este perfect funcţional şi nici nu este învechit.

Astfel de operaţii se fac în Argeş doar la Spitalul Militar, astfel încât cel din municipiu a devenit căutat de argeşeni. „Am primit telefoane şi de la pacienţi din Piteşti, să vedem cum o să facem cu ei”, declara managerul Popescu.

Mai – 7 oficiali au tăiat panglica de inaugurare a podului reabilitat de la Mănăstire

Un senator, un preşedinte de Consiliu Judeţean, un primar, un viceprimar, un comandant de poliţie, unul de unitate militară şi unul de pompieri au tăiat panglica podului reabilitat de lângă Mănăstire. Lucrările s-au terminat în luna mai şi tot atunci, în ziua de Înălţare, a fost tăiată în bucăţi mici şi panglica.

S-au aliniat în faţa panglicii aşezate la jumătatea podului şapte persoane oficiale – senatorul Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş, Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Constantin Panţurescu, viceprimarul Gabriel Jubleanu, dar acesta nu a avut propria-i foarfecă, ci a ţinut de foarfeca şefului său de partid, senatorul Valeca, comandantul unităţii militare, şeful Poliţiei şi cel de la Pompieri. S-a tăiat panglica iar prima maşină, cea a Poliţiei, a traversat podul, urmată de multe altele.

Iunie – Curtea de Conturi constata că exploatarea păşunilor a fost făcută ilegal  

În iunie a fost făcut public un raport al Curţii de Conturi contestat însă de Primărie. Contestaţia a fost respinsă, iar Primăria a depus acţiune în instanţă. În esenţă, raportul vorbeşte despre neregulile constatate de inspectorii Curţii la încasările la buget şi la exploatarea păşunilor care aparţin domeniului public al municipiului.

Cu păşunile, chestiunea pare mai complicată, şi au dat note explicative despre ea atât fostul primar cât şi funcţionari din Primărie. Curtea de Conturi scrie în raportul întocmit de consilierii săi că „în anul 2016, exploatarea păşunilor aparţinând domeniului public s-a făcut cu eludarea cadrului legal aplicabil, respectiv prin încheierea unor contracte de păşunat sau prin învoirea la păşunat  a animalelor contra unei taxe de păşunat la hectar, respectiv pe animal, contrar prevederilor legale potrivit cărora, prin punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al municipiilor şi folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ teritoriale încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, ceea ce a condus la diminuarea semnificativă a veniturilor cuvenite bugetului local”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email