Cele mai importante evenimente ale anului trecut la Curtea de Argeş (II)

Anul 2023 a fost unul greu, dar și cu evenimente frumoase, cu investiții continuate și altele noi, cu știri de senzație și cu altele de maxim interes.  Vă invităm să citiţi în rândurile de mai jos o retrospectivă a anului trecut, aşa cum a fost el la Curtea de Argeş. Astăzi, lunile aprilie, mai şi iunie.

APRILIE

Bulevardul a fost asfaltat după 24 de ani!

Lucrările de asfaltare a Bulevardului Basarabilor au început în aprilie 2023, prima lucrare de acest gen după 24 de ani.

De asfaltare s-a ocupat ocupă Comesad Drumuri, care, după ce a finalizat asfaltarea Bulevardului a trecut la strada Eroilor. Vă reamintim că societatea care a refăcut strada Valea Iașului este cea care a reabilitat și Bulevardul Basarabilor și străzile Negru Vodă și Eroilor. Primăria Curtea de Argeș a scos la licitație contractul de lucrări în cadrul proiectului „Reabilitarea străzilor Eroilor, Negru Voda, B-dul Basarabilor – în Municipiul Curtea de Argeș”. Licitația a fost câștigată de Comesad Drumuri, cu o ofertă de 4.525.996,77 lei (fără TVA).

Piața Posada are din nou chiriași, după ce ani de zile a stat aproape goală

După o lungă perioadă în care Piața Posada a stat mai mult goală, în 2023 Piața și-a găsit din nou chiriași.

„Toți am trecut pe lângă acea piață și cred că de 10-15 ani nu se aduc bani la buget de acolo. Cred că trebuie investiți bani în acea piață”, a spus un ales local la o ședință de Consiliu Local din aprilie, iar un altul a afirmat că ”de această piață se vorbește de foarte mult timp că este goală, se punea chiar problema închiderii”. Mai mult decât atât, viceprimarul Ștefan Dumitrache le-a povestit colegilor din Consiliul Local că într-un mandat anterior s-au scos toate spațiile la licitație si nu a venit nimeni. ”Am propus atunci, după acea licitație ratată, închiderea pieței și transformarea ei într-o sală de sport, dar consiliul local nu a fost de acord”, a spus viceprimarul.

MAI

Concurs internațional de artă pentru copii la Curtea de Argeș

Curtea de Argeș a ajuns cunoscută în multe țări din toată lumea datorită unui concurs internațional de artă destinat copiilor. Sufletul acestui concurs și inițiatorul său este Ruxandra Socaciu, artist plastic,  membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, doctor în arte vizuale, profesor la Clubul Copiilor din Curtea de Argeș și organizatoarea concursului internațional de artă pentru copii, Curcubeu, ajuns în 2023 la ediția a XVI-a. ”Este proiectul meu de suflet acest concurs pentru copii, concurs pe care îl ținem aici, la Curtea de Argeș. Totul a început în 2005, când eram un tânăr profesor, plin de energie și încrezător în puterea mea de a trăi visul. Și iată-ne acum cu un vis împlinit, concursul pentru copii. Este unul dintre proiectele cu tradiție, pe care Ministerul Educației le girează, este în calendarul activitățlor extrașcolare educative ale acestui Minister. Expunerea lucrărilor copiilor în spații publice face ca speranța lor pentru un mediu curat să ajungă în comunitate contribuind astfel la construirea unui viitor mai bun”, spune profesoara. Ea crede că ”desenul pentru copii este o joacă serioasă prin care învață totodată”. În cele cincisprezece ediții precedente au trimis lucrări la Curtea de Argeș copii din Europa, Asia și America, iar anul trecut lucrările au venit din România, Bulgaria, India, China, Slovenia, Slovacia, Iran, Macedonia de nord, Uzbekistan. Tema concursului este protecția mediului.

În 2014, prin Ministerul de Externe, concursul a primit Premiul pentru pace și cooperare din partea Asociației ”Peace and cooperation”.

IUNIE

În Curtea de Argeș vor fi amplasate 30 de insule ecologice digitalizate

Cele 30 de insule ecologice supraterane care vor fi montate la Curtea de Argeș, conform unei decizii a administrației publice locale din iunie 2023, vor fi amplasate pe următoarele străzi – Banu Maracine, Bloc 3, Bloc 4 și Bloc E12, Mihai Bravu, Bloc E15, Despina Doamna, Bloc E 18, Matei Basarab, Bloc E19, Cuza Voda, Bloc E10B, Bloc A12, Nevers, Bloc T7, Posada, Bloc C4, Bloc C1 și Parcare Piața Terasa 1 Mai, Episcop Nichita, Bloc A18, A19, A21, Bloc A27, Elena Cuza, Bloc A3, Rozelor, Bloc A3, Victoriei, Bloc A15, Eroilor, Bloc D10, Bloc D12, Vlad Tepes, Bloc E17, Valea Iasului, Bloc A6A, 1Decembrie 1918, Bloc F5, Bloc F3A, Bloc T6, Albești, Bloc P11, Bloc P7, Bloc P6A, Bloc P1, Bloc B2, Bloc Z5, Forestieri, Bloc K1, Bloc K2.

Insulele ecologice digitalizate sunt sisteme moderne, amplasate la nivelul comunităților, care au scopul de a eficientiza colectarea selectivă a deșeurilor și pot fi dotate cu componente inteligente: acces cu cartelă, senzori de umplere, integrarea în sistemul „smart city” etc. Platformele de colectare sunt complet personalizabile în funcție de particularitățile fiecărei localități. Acestea pot fi concepute cu mai multe fracții.

Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Kärcher investeşte 20 milioane de euro în dezvoltarea pro­duc­ţiei la Curtea de Argeș

„Gigantul german Kärcher, care deţine local două fa­brici de aspiratoare în Curtea de Argeş, investeşte 20 mil. euro în dezvoltarea pro­duc­ţiei autohtone. Mai exact, compania urmează să demareze curând extinderea primei fabrici, acest proiect urmând a mă­sura 15.000 mp. Astfel, ca urmare a iniţia­tivei, grupul va ajunge la 60.000 mp desti­naţi producţiei locale”, scria zf.ro în iunie anul trecut.

„Momentan, cele două fabrici ale noas­tre măsoară 45.000 mp. Ne vom extinde cu 15.000 mp, tot aici, la Curtea de Argeş. Noul proiect îl vom lipi de prima fabrică pe care o avem. Urmează să demarăm curând investiţia de 20 mil. euro, investiţie care va fi gata la final de 2024“, a declarat pentru sursa citată Ion Bican, executivul care conduce operaţiunile de pro­­ducţie ale Kärcher în România.

El adaugă că cele două unităţi de producţie actuale, situate la o distanţă de doar 100 de me­tri una de alta, funcţio­nează deja la capacitate maximă, ele realizând anual peste 3,5 milioane de aspiratoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email