Anul 2020 a fost unul de care nu ne amintim deloc cu plăcere, pandemia de Covid fiind cea din cauza căreia viaţa noastră a fost altfel, cu izolare, carantină, afaceri închise sau care au funcţionat în sistem de avarie, cu locuri de muncă dispărute, fără întâlniri cu rude ori prieteni, cu multă boală şi multă moarte. Totuşi, lucuri s-au întâmplat anul trecut la Curtea de Argeş, au avut loc evenimente, cele mai multe neplăcute însă, s-au făcut investiţii, au avut loc alegeri locale şi generale. Vă invităm să citiţi în rândurile de mai jos o retrospectivă a anului trecut, aşa cum a fost el la Curtea de Argeş. Astăzi, lunile aprilie, mai şi iunie.
APRILIE – Început de pandemie – Scările de bloc, străzile şi spaţiile publice au fost dezinfectate
În aprilie, pandemia de coronavirus a început să se vadă şi la Curtea de Argeş. După zilele în care circulaţia a fost inzerzisă pe străzi, în perioada 1 – 4 aprilie la Curtea de Argeş au fost dezinfectate toate scările de bloc. Dezinfecţia s-a făcut de la Confarg spre Ivancea apoi au fost dezinfectate spațiile publice, trotuarele și străzile din tot oraşul.
De asemenea, au fost montate 400 de dispozitive cu dezinfectant la scările de bloc. Primarul Panţurescu făcea un apel la locuitorii blocurilor să nu strice dispozitivele şi să aibă mare grijă de ele, pentru că „au costat destul de mult”.
Sfântuliţa, procesiune prin oraşele şi municipiile din Argeş
Tot în aprilie, în contextul pandemiei de coronavirus, ocrotitoarea spirituală a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Sfânta Muceniță Filoteea, a fost purtată într-o procesiune inedită prin întreagă eparhie. Mașina care purta moaștele Sfântuliţei a trecut prin fața spitalelor și a bisericilor centrale pentru a invoca mijlocirea lui Dumnezeu, astfel ca județul Argeș și România să fie izbavite de pandemia de coronavirus.
După ce Înaltpresfintitul Calinic Argeşeanul a rostit rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei și rugăciunea către sfânta Filoteea, racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Arhiepiscopală și așezată într-un vehicul împodobit cu flori, după care a început procesiunea care a durat până la apusul soarelui. Racla cu moaștele Sfintei Filoteea a părăsit Curtea de Argeș în jurul orei 9.30, după care traseul a urmat prin Pitești, Podu Broșteni, Costești, Leordeni, Mioveni, Câmpulung-Muscel, iar seara, în jurul orei 19, s-a întors acasă.
La Curtea de Argeș, procesiunea condusă de Înalt Preasfințitul Calinic Argeşeanul, s-a îndreptat spre Spitalul Municipal, acolo unde a făcut un ocol prin curte, după care convoiul format din trei mașini a mers către principalele lăcașe de cult. O surpriză deosebită a avut loc la biserica Bătuşari, unde sfânta Filoteea a fost întâmpinată de sunetul clopotelor, cu candele aprinse și un covor de flori.
MAI – Dr. Bogdan Georgescu, manager al Spitalului Municipal două săptămâni şi înlocuit apoi de dr. Florian Badea
În luna mai, manager al Spitalului Curtea de Argeş a fost numit doctorul Bogdan Georgescu, fostul manager interimar, Viorel Popescu, fiind revocat din funcţie de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, „ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de ocupare a postului”.
Se pare că mandatul de manager interimar i-a fost prelungit lui Viorel Popescu fără a exista o bază legală.
Bogdan Georgescu este un chirurg cunoscut şi apreciat la Curtea de Argeş, iar în noua sa calitate avea planuri serioase. „Trebuie să respectăm circuitele şi să aplicăm toate măsurile. Vom lua toate măsurile necesare pentru perioada aceasta, vom asigura echipamentele sanitare pentru cadrele medicale şi trebuie să mergem mai departe şi cu activitatea obişnuită. O să văd şi documentele pe partea administrativă pentru că sunt proiecte în derulare. E o perioadă complicată”, ne spunea noul manager. Din păcate, nu a stat suficient în funcţie pentru a-şi concretiza planurile, fiind schimbat printr-o dispoziţie de primar după doar două săpătmâni.
Primarul Panţurescu invoca în corpul dispoziţiei o reglementare legală potrivit căreia pe perioada stării de urgenţă managerii pot fi numiţi prin ordin de ministru, iar după încetarea acesteia „conducerea interimară a spitalelor publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii se numeşte – pentru autorităţile administraţiei publice locale prin act adminitrativ al primarului unităţii administrativ teritoriale”.
Primul pacient cu Covid înregistrat la Curtea de Argeş
În prima săptămâna din mandatul fostului managerul Bogdan Georgescu o pacientă a fost confirmată cu Covid 19 la Spitalul Curtea de Argeş. Potrivit prefectului Emanuel Soare, „ancheta se derulează conform, iar măsurile sunt clare acolo. Au fost identificați contacţii și izolați”. De atunci, numpărul infectaţilor a tot crescut.
A fost semnat contractul pentru autostrada Piteşti – Curtea de Argeş
Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești din cel mai important proiect rutier al României a fost semnat pe 11 mai 2020.
Secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti este amplasată în județul Argeș şi are o lungime de 30,35 km. Traseul acesteia va începe în zona Curtea de Argeș și va continua paralel cu râul Argeș, până la actuala centură a Municipiului Pitești. Până în luna mai a anului acesta trebuie să se încheie faza de proiectare, după care să înceapă efectiv lucrările. De altfel, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructura afirmau la începutul acestui an că în 2021 utilajele vor apărea pe teren şi vor începe construcţia secţiunii 5 a autostrăzii.
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, şi va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
IUNIE – Încep lucrările la zona pietonală lângă magazinul Vidraru
Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC) a început în iunie 2020 lucrările de transformare a zonei mizere de lângă magazinul Vidraru într-una pietonală. „Vom monta mobilier stradal mobil astfel încât suprafaţa să poată fi eliberată când e, spre exemplu, o serbare şcolară care se poate face acolo. Vom lărgi suprafaţa, eliminăm un trotuar şi facem parcare”, ne spunea primarul Panţurescu despre felul în care va arăta zona aceea care a fost o ruşine pentru administraţia locală de ani buni.
Lucrările vor dura cam două luni, spunea şi directorul SPGC, Ioan Ghiţă. „Maxim două luni va dura având în vedere faptul că e o lucrare mai pretenţioasă şi care necesită o mai mare atenţie. Este în centrul oraşului, iar infrastructura pe care lucrăm e una deosebită”, declara Ghiţă.
Pe sub dalele de beton pe care a fost asfalt se vede pârâul Valea Doamnei, astfel că nu se poate face parcare acolo. „Nu putem amenaja un parc pentru că ne-ar trebui o grosime mult mai mare de pământ ca să putem să plantăm flori sau alte plante, şi nici parcare pentru că nu avem structura de rezistenţă. Vom pune pavele pe un starat de nisip, bănci şi jardiniere”, preciza directorul SPGC. Până la urmă, din cauza unor neînţelegeri cu patronul SC Vidraru, societate care are o parte din teren, amenajarea s-a oprit cam la jumătate.