Cele mai importante evenimente ale anului trecut la Curtea de Argeş (I)

Anul 2023 a fost unul greu, dar și cu evenimente frumoase, cu investiții continuate și altele noi, cu știri de senzație și cu altele de maxim interes.  Vă invităm să citiţi în rândurile de mai jos o retrospectivă a anului trecut, aşa cum a fost el la Curtea de Argeş. Astăzi, lunile ianuarie, februarie şi martie.

IANUARIE

A fost anunțat câștigătorul licitației pentru construirea unui bloc de locuințe sociale

Începutul de an a adus atribuirea unui contract important de către Primăria Curtea de Argeș. Este vorba despre contractul pentru ”Proiectare și execuție lucrări „CONSTRUIRE BLOC DE LOCUINȚE SOCIALE ÎN MUNICIPIUL CURTEA DE ARGEȘ”, conform licititatiapublică.ro. ”Începem anul 2023 cu o veste bună: s-a parcurs o nouă etapă pentru realizarea obiectivului de investiții ”Construire bloc de locuințe sociale în Municipiul Curtea de Argeș”, din strada Victoriei. A fost semnat contractul de servicii de elaborare proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări de construcții. Durata contractului este de 22 luni, iar valoarea este de 12.040.670 lei plus TVA”, a anunțat primarul Panțurescu.

Licitația pentru proiectare și lucrări a fost câștigată de ZEUS S.A. Blocul va avea 45 garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere. În prezent se lucrează.

FEBRUARIE

Familia Popescu a deschis un magazin online de fructe, ”Livada de la Șuici”

În februarie 2023 s-a deschis un magazin online care vinde fructe și sucuri naturale. Afacerea aparține unei familii de întreprinzători din Șuici, familia Popescu, agricultori de peste 60 de ani. ”Livada de la Șuici înseamnă profesionalism, încredere, orientare spre client și nevoile sale. În final Argeșul are o livadă care satisface gusturile și celui mai pretențios pofticios. Este locul unde gustul fructelor din copilărie, din grădina bunicii, se îmbină perfect, pe același sol, cu legumele sădite cu multă trudă. Pe scurt, zece hectare de pomi fructiferi și arbuști, reprezintă visul nostru de a oferi produse de calitate direct din livadă”, se prezintă www.livadadinsuici.ro.

Canalizare pe strada Victoriei și pe străzile adiacente

La o ședință extraordinară a Consiliului Local din februarie 2023 a fost aprobat un proiect de hotărâre referitor la depunerea proiectului de finanțare ,,Extinderea rețelei de canalizare în Municipiul Curtea de Argeș pe strada Victoriei și străzile adiacente”, în cadrul PLANULUI NAȚlONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR).

De asemenea, au fost aprobate Nota de fundamentare pentru proiect și  valoarea eligibilă a proiectului în cuantum de 13.079.730 lei fară TVA și respectiv de 15.541.161 lei inclusiv TVA.

”Lucrările ce fac obiectul proiectului Extinderea rețelei de canalizare în Municipiul Curtea de Argeș pe strada Victoriel și străzile adiacente, în cazul obținerii finanțării, vor fie prevăzute în bugetul UAT Municipiul Curtea de Argeș pentru perioada de realizare a investitlei.

Se aprobă cheltuielile de mentenanță a investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data efectuării ultimei plăți și asigurarea cofinanțării proiectului, respectiv finanțarea cheltuielilor neeligibile care asigură implementarea proiectului”, se arată în hotărârea Consiliului Local.

De această canalizare vor beneficia 2356 persoane.

MARTIE

Electroargeș și-a redus pierderile, dar veniturile au scăzut cu 75%
Electroargeş SA a raportat în luna martie a anului trecut pierderi de 7,6 milioane de lei în 2022, de la pierderi de 11,85 milioane în 2022, conform unui raport publicat pe portalul Bursei de Valori București.

Potrivit documentului citat, veniturile din contracte au coborât cu 75% la 75,7 milioane de lei, de la 302,5 milioane în anul precedent. Din 2021, compania nu mai lucrează cu grupul german Kärcher, colaborarea aducându-i peste 85% din business.

În consecinţă, grupul din Curtea de Argeş a început să lucreze de anul trecut cu chinezii de la Haier, care au deschis anterior o fabrică de frigidere în România. Datoriile înregistrate de Electroargeş au ajuns la 60,2 milioane de lei la finele anului trecut, minus 28%, iar capitalurile proprii au atins 60,7 milioane de lei, în urcare cu 28% prin comparaţie cu 2021.

A început reabilitarea Gării Regale

În martie, CFR anunța că „SRCF CRAIOVA a semnat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF CURTEA DE ARGEȘ, contract în valoare de 8,74 milioane lei”.

„SRCF Craiova şi Asocierea S.C. EURAS S.R.L – S.C. ARHING S.R.L (România) au semnat contractul, în valoare de 8.749.082,33 lei, fără TVA, pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători din Staţia CF Curtea de Argeş.

Durata contractului este de 36 de luni, aferentă etapelor de elaborare/aprobare a proiectului tehnic, obţinerea avizelor/autorizaţiilor şi execuţia lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădirii de călători, iar sursa de finanțare este asigurată din fornduri proprii ale CFR SA”, preciza comunicatul CFR.

Deocamdată se lucrează la documentații și la obținerea avizelor. Conform unor surse oficiale, proiectul tehnic va fi gata până la finalul lui martie 2024.

Tot în 2023, Gara Regală a împlinit 120 de ani. Destinată să servească linia Pitești – Curtea de Argeș, în lungime de 38,4 kilometri, gara din Curtea de Argeș a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, dată la care s-a dat în folosință și linia de cale ferată.

Decorațiile exterioare sunt realizate cu brâuri de ceramică smălțuită executate de meșteri italieni, iar ancadramentele ușilor și ferestrelor sunt făcute tot din cărămidă smălțuită. Pentru învelitoarea acoperișului s-au folosit solzi de ardezie. Dimensiunile mici ale solzilor au permis urmărirea conturului nervurilor bolților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email