Foto Nicolae Dobra
Anul 2022 a fost unul greu, cu scumpiri pe toate planurile, cu războiul care a adus refugiați și la Curtea de Argeș, cu oameni care au fost concediați după ce una dintre cele mai mari societăți din municipiu și-a redus drastic activitatea, cu orașul răscolit de lucrări.
Totuși, lucruri s-au întâmplat în 2022, au avut loc evenimente, s-au făcut investiții, lucrări, proiecte noi au fost începute. Vă invităm să citiți în rândurile de mai jos o retrospectivă a anului trecut, așa cum a fost el la Curtea de Argeş. Astăzi, lunile ianuarie, februarie şi martie.
IANUARIE
Primarul Panţurescu s-a întâlnit cu ministrul Grindeanu. Centura municipiului Curtea de Argeş devenea „o realitate”
„Am avut onoarea să particip la o întâlnire de lucru cu dl. Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul Transporturilor și Infrastructurii și reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere în vederea stabilirii ultimelor detalii ale parteneriatului pentru centura ocolitoare a municipiului Curtea de Argeș. Centura municipiului, un proiect mare ce va ajuta enorm infrastructura, nu este un vis, ci o realitate!”, anunța în prima lună a anului, pe facebook, primarul Constantin Panţurescu.
După cum aţi aflat din ziarul nostru, Ministerul Transporturilor a informat oficial Primăria Curtea de Argeş că a fost aprobată o finanţare de 26 de milioane de euro pentru realizarea centurii municipiului Curtea de Argeş, şoseaua urmând să aibă 7,8 kilometri.
Un nou consilier local
Emanoil Lică a devenit membru al Consiliului Local Curtea de Argeş, în ianuarie 2022. Lică a jurat, în cadru oficial, că va lupta pentru ca locuitorilor municipiului să le fie bine. „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bunăcredinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Curtea de Argeş. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, a promis Emanoil Lică la învestire, aşa cum au promis toţi aleşii locali, de altfel.
El a ajuns consilier local PRO România după Ionel Păunescu, membru al Consiliului, a devenit şeful Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare.
Emanoil Lică a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei la Universitatea „Titu Maiorescu”.
Societatea Foresta renunţă la două terenuri şi le dă Municipiului
Municipiul Curtea de Argeş s-a îmbogăţit în ianuarie cu două terenuri mici la care a renunţat societatea Foresta, unul de 65 de metri pătraţi şi altul de 99 de metri pătraţi. Unul este situat pe strada 1 Decembrie şi se învecinează cu una dintre clădirile nou construite şi cu terenul de sport 2, iar celălalt se află în zona magazinului Profi. Pe ambele suprafeţe de teren s-a aflat calea ferată. Cele două terenuri au intrat în domeniul privat al municipiului, conform hotărârii Consiliului Local.
Foresta a fost proprietara întregului teren pe care s-a aflat calea ferată, de la Ivancea până la gară, iar în ultimii ani l-a vândut pe tot. Înainte de a-l scoate la vânzare, conducerea societăţii a propus Primăriei să-l cumpere, traseul căii ferate fiind singura posibilitate pentru lărgirea străzii 1 Dcembrie. Administraţiile locale anterioare au refuzat însă, iar terenul a fost împărţit şi vândut pe bucăţi, iar pe unele dintre ele s-au construit spaţii comerciale şi blocuri.
FEBRUARIE
Curtea de Argeş a aderat la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Monte Făgăraș Bîlea-Capra
Consiliul Local Curtea de Argeş a aprobat în luna februarie aderarea municipiului la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Monte Făgăraș Bîlea-Capra. „Cei de la ADI au venit către noi, şi am zis că e bine să fim şi noi acolo. E o Asociaţie din care fac parte localităţi din Argeş şi Sibiu, şi se pot lua fonduri pentru proiecte de anvergură”, le-a spus primarul Constantin Panţurescu membrilor Consiliului.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Monte-Făgăraș-Bâlea-Capra s-a înfiinţat în 2010 cu scopul de a maximiza potenţialul turistic al regiunii comunelor Cârţișoara și Arefu, ne spunea în 2019 vicepreşedintele acestei ADI, Vasile Sava, fostul primar al comunei Albeştii de Argeş. ADI are un proiect intitulat „200 de zile cu zăpadă pe an”, în care 70% din cei 150 de kilometri de pârtii de schi din Masivul Făgăraş care ar urma să fie amenajate în Argeş.
Arhimandritul Caliopie – „Vrem să restaurăm Ruinele San Nicoară!”
Ruinele San Nicoară au revenit în atenţia comunităţii locale după ce reprezentanţii societăţii civile au solicitat admnistraţiei locale să ia măsuri, pentru că altfel monumentul va dispărea în curând.
„Nu am primit cadastrul pentru teren şi Ruine nici acum, nu am putut face nimic. Ar fi putut fi gata azi, daca aveam cadastrul”, spunea în februarie anul trecut arhimandritul Caliopie Ichim, reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, cea care are în administrare Ruinele. „Vrem să restaurăm ruinele San Nicoară!”, a mai spus acesta.
Viceprimarul Dumitrache, care s-a ocupat îndeaproape de subiect, mai ales că a fost şi directorul Muzeului Municipal, spune că ştie bine cum stau lucrurile. „În 2000 nu era nevoie de cadastru, era suficientă o schiţă cadastrală, abia din 2016 a devenit obligatoriu. Cadastrul este făcut, sigur că este, că l-au cerut sau nu, asta nu ştiu. Ştiu însă că dacă voiau puteau să facă”, afirmă viceprimarul. Arhiepiscopia a înconjurat cu un gard parcul, mai mult decât aveau în administrare, mai spune acesta.
A trecut aproape un an de la aceste declarații. Între timp, monumentul se degradează încet dar sigur. Au crescut copăcei pe ziduri, gardul este sinistru, iar Primăria, în calitate de proprietar, a curăţat parcul. Ruinele însă vor dispărea curând.
MARTIE
Victorie pentru consilierul Mădălin Marinescu şi a PNL – a fost aprobat bugetul participativ
La Curtea de Argeş, pentru prima dată, cetăţenii au un cuvânt de spus în felul în care se cheltuiesc banii şi vor decide direct asupra unor investiţii. „O parte din banii alocaţi pentru investiţiile care se vor face în acest an să o lăsăm la dispoziţia cetăţenilor. Astfel, cetăţenii să vină cu proiecte şi idei pentru cartierul sau strada lor, iar pentru cele mai bune dintre ele să alocăm bani”, a propus consilierul liberal Mădălin Marinescu în februarie, înainte de adoptarea bugetului. Bugetul adoptat a avut prevăzută o poziţie pentru investiţiile propuse şi susţinute de cetăţeni, iar suma alocată este de 100.000 de lei. Între timp a fost aprobat regulamentul pentru acest buget, au fost depuse 11 proiecte iar unul a primit finanțare. Este vorba despre un mini teren de baschet în Progresu.
Autoritățile locale au stabilit care sunt locurile unde sunt interzise adunările publice
La Solicitarea Inspectoratului de Jandarmi Argeş, Consiliul Local Curtea deArgeş a stabilit în luna martie a anului trecut locurile unde adunările publice sunt interzise.
„ Se stabilesc locurile unde sunt interzise organizarea și desfăşurarea adunărilor publice în municipiul Curtea de Argeș, după curn urmează: -imediata apropiere de gară, spital, instituțiile de învăţământ și obiectivele militare, precum și a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau mașini cu grad ridicat de pericol în exploatare de pe rază municipiului”, se arată în decizia Consiliului Local.