Cele mai importante evenimente ale anului trecut la Curtea de Argeş (I)

Anul care s-a încheiat a fost un an plin de evenimente la Curtea de Argeş, începând chiar din ianuarie. Cu momente plăcute şi cu altele mai puţin plăcute, 2019 a fost unul tumultuos în municipiul nostru.Vă invităm să citiţi mai jos o cronică a anului trecut la Curtea de Argeş, aşa cum a fost el reflectat de ziarul nostru şi nu numai. Astăzi, primele trei luni.

IANUARIE –  S-a scumpit gunoiul

Mai mulţi primari din zona Curtea de Argeş se plângeau în ianuarie de faptul că taxa de salubritate a crescut foarte mult în anumite locuri la început de 2019. „De la 1 ianuarie taxa pe cantitatea de deşeuri care pleacă din localitate s-a făcut de la 4-5 lei de persoană în 2018, la 8 lei de persoană pentru toate localităţile din zona Curtea de Argeş”, spunea primarul de la Valea Iaşului, Nicolae Barbu, la conferinţa de presă a PNL Curtea de Argeş. El a dat şi un exemplu din localitatea sa. „O persoană care are o casă de 50 – 70 metri pătraţi va plăti dublu sau triplu la salubritate faţă de impozitul pe teren”, a declarat primarul Barbu.

În iulie 2018, Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş a decis majorarea tarifelor pe principiul „plăteşti cât arunci”. Şi la acea adunare primarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de creşterea tarifelor, dar nu au avut încotro, iar de la 1 ianuarie 2019 se aplică noile tarife. Conform noii formule, rezulta un cost unic pe tonă și taxe diferențiate la nivelul localitățile în funcție de cantitatea generate la nivelul populației.

Astfel, pentru deșeurile municipale, tariful de colectare din poartă în poartă este de 334,45 lei pe tonă, iar taxa de colectare de 299,16 lei pe tonă. Taxa de colectare de la platformă este de 273,95 lei pe tonă, iar tariful de colectare a deșeurilor din construcții – 97,11  lei pe metru cub.
Pentru deșeurile biodegradabile, tariful de colectare din poartă în poartă este de 292,92 lei pe tonă, taxa de 257,63 lei pe tonă, iar de la platformă taxa este de 232,42 lei. Prețurile sunt fără TVA și se aplică atât la oraș cât și în mediul rural.

FEBRUARIE – Valea Iaşului a pierdut procesul cu municipiul. Graniţele oraşului rămân aceleaşi.

În februarie 2019, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat în procesul dintre comuna Valea Iaşului şi municipiul Curtea de Argeş pe tema graniţelor teritoriale. Instanţa a decis, iar hotărârea este definitivă, că Valea Iaşului nu are dreptul să-şi mărească teritoriul cu partea de nord a municipiului, aşa cum a cerut,  adică fix cu platforma industrială.

Prima instanţă a fost  Tribunalul Argeş, care a dat câştig de cauză municipiului în procesul în care  părţi erau Instituţia Prefectului judeţului Argeş, reclamant, şi Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Valea Iaşului, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Curtea de Argeş şi Oficiul de Cadastru li Publicitate Imobiliară, pârâţi. După cum aţi aflat din ziarul nostru, UAT Valea Iaşului revendica zona de nord a municipiului, în baza unor acte şi mărturii din anii  1960 – 1980. Dacă sentinţa ar fi fost defavorabilă Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Curtea de Argeş, atunci oraşul ar fi pierdut partea de nord, cea pe care se află cele mai importante firme, cu cea mai mare forţă economică şi cu cei mai mulţi salariaţi.

MARTIE10 ani de la moartea profesorului Al. Th. Ionescu

Colegiul Național “Vlaicu Vodă” a deschis Anul Centenar  2019,dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea sa, prin Concursul județean de jurnalism și critică literară „Al.Th.”, inclus în calendarul de activități pe semestrul al II-lea al ISJ Argeș și organizat pe 31 martie 2019 din inițiativa ariei curriculare Limbă și comunicare, în semn de prețuire a personalității colegului și prietenului Al.Th. Ionescu, de la a cărui plecare se împlineau 10 ani. 

Aquaterm are un director nou

Tot în martie, noul Consiliu de Administraţie (CA) al SC Aquaterm, format din Ionuţ Andrei, Claudia Mihăilescu, Adriana Ciorbaru, Dumitru Giuclea şi Mihai Stoicescu, s-a întrunit pentru prima dată şi şi-a ales un preşedinte. Acesta este Ionuţ Andrei, iar administrator executiv, cel care va conduce Aquaterm până la desemnarea unui director executiv este Claudia Mihăilescu. Planul de administrare a fost prezentat Consiliului Local la care a fost aprobată forma contractului de mandat al membrilor CA şi indemnizaţia acestora, de 1200 de lei brut. Tot atât ia şi preşedintele CA, iar administratorul executiv  încasează lunar 6900 de lei brut, 4000 de lei net, cât primeşte şi directorul societăţii de salubritate publică urbană, Cătălin Nastea.

Întrucât Aquaterm nu mai avea conducere executivă, CA a decis ca unul dintre membrii să fie administrator executiv până când va fi găsit unul, sau va fi desemnat în urma unui concurs, iar director general a fost desemnată Claudia Mihăilescu. La sfârşitul anului trecut a fost scos la concurs acest post .

Caporalul Vasile Dan-Cornel, cetăţean de onoare al municipului

Caporalul Vasile Dan-Cornel, soldat al Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, a primit în martie 2019 titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Curtea de Argeş. Tânărul a fost rănit în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare. El a povestit pentru presamil.ro împrejurările în care a avut loc incidentul în urma căruia a fost grav rănit. „În 2015, eram la a doua misiune în Afganistan. În dimineața zilei de 30 aprilie, mă aflam într-o patrulă pe Autostrada A1. La un moment dat, ne-am oprit la o bază a polițiștilor afgani, din apropierea autostrăzii. Eu făceam parte din dispozitivul de siguranță, împreună cu alți colegi.

Deodată, de nicăieri, s-a îndreptat spre noi o mașină-capcană care a explodat. Am fost patru răniți, însă eu cel mai grav. Am avut artera de la piciorul drept secționată, am pierdut mult sânge, iar dacă nu interveneau colegii mei rapid, eram mort. Lor le datorez viața. Lor le datorez șansa de a-mi mângâia copilul pe care soția îl purta în pântece atunci”.

 

 

I.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email