Cele mai importante evenimente ale anului trecut la Curtea de Argeş

2016 a fost un an plin de evenimente la Curtea de Argeş, începând chiar din ianuarie. Am fost pentru o zi Capitală, s-au schimbat primarul şi viceprimarul, a fost închisă groapa de gunoi, numele municipiului a fost menţionat de presa internaţională în contextul bacteriei din lactatele Brădet, etc. Vă invităm să citiţi mai jos o cronică anului trecut la Curtea de Argeş, aşa cum a fost el reflectat de ziarul nostru şi nu numai.

Ianuarie – groapa de gunoi de la intrarea în oraş a fost închisă

O veste bună la început de an a fost închiderea gropii de gunoi care a stricat multă vreme intrarea în oraş dinspre Râmnicu Vâlcea.

La finalul lunii ianuarie a avut loc recepţia lucrărilor de construcție aferente proiectului „Închiderea depozitului Curtea de Argeș, Construirea Celulei 2 și construirea Facilităților destinate Managementului Integrat al Deşeurilor”. În cadrul acestui proiect  groapa de gunoi a fost închisă şi în acelaşi loc a fost amenajată o staţie de transfer cu o suprafaţă proiectată de 8800 metri pătraţi.

Februarie – Curtea de Conturi a constatat că Primăria a plătit miliarde pentru lucrări neexecutate

Ştirea cea mai importantă a lunii februarie a venit de la Curtea de Conturi, care a constatat că Primăria Curtea de Argeş a plătit miliarde pentru lucrări neexecutate.  În urma controlului, inspectorii au constatat încasarea de venituri suplimentare în valoare de 9000 de lei, prejudicii în valoare de 177.000 de lei, şi abateri financiar contabile în valoare de 901.000 de lei.De asemenea, inspectorii Curţii au ajuns la concluzia că „au fost efectuate plăţi nelegale în sumă estimată de 85.470 lei reprezentând contravaloarea cantităților de lucrări facturate, acceptate la plată, dar neexecutate la obiectivul de investiții „Servicii de proiectare, detalii de execuție și lucrări – Amenajare zonă verde în Municipiul Curtea de Arges”, pentru care au fost calculate majorări de întârziere în valoare totală de 10.256 lei.

Martie – O fabrică de lactate din Brădet a dus numele municipiului în lume. Şi l-a făcut de râs.

Din cauza unei fabrici care nu are sediul aici, numele municipiului Curtea de Argeş a fost asociat cu cel mai mare scandal din ultimii ani.Scandalul bacteriei E.coli găsite în câteva produse ale fabricii de lactate din Brădet au ţinut săptămâni bune prima pagină a ziarelor şi numărul ridicat al cititorilor de site-uri. Vă reamintim că mai mulţi bebeluşi din Argeş au fost duşi la Spitalul „Marie Curie” în stare foarte gravă, iar unii au murit. Iniţial, ministrul Agriculturii de la acea vreme, Achim Irimescu, a declarat că totul are legătură cu fabrica Lactate Beădet, iar după câteva zile a precizat pe Facebook că nu există nicio dovadă privind legătura dintre bebeluşii morţi sau bolnavi din Argeş şi brânza contaminată cu E.coli de la firma Brădet, dar că a ales să facă public numele firmei pentru a preveni şi alte îmbolnăviri. 

Aprilie – Cel mai cunoscut homosexual din municipiu primeşte 8000 de euro de la statul român

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că statul român va trebui să plătească câte 7.000 de euro pagube non-pecuniare pentru doi cetățeni români, pentru ineficiența anchetei asupra unui atac homofob împotriva unor participanți la un marș gay de la București. De asemenea, statul român este obligat la plata a 3.863,02 euro celor doi reclamanți drept costuri de judecată și cheltuieli aferente.

Unul dintre ei, Nicu Manea, este din Curtea de Argeș. Cazul se referă la plângerea lui şi a amicului lui, potrivit căreia au fost atacați atunci când se întorceau acasă după participarea la un marș gay și ancheta ulterioară a fost inadecvată.

Mai – Tineri din Curtea de Argeş arestaţi la Bruxelles

Cinci români, printre care s-au aflat şi tineri din Curtea de Argeş, au răpit studenţi, i-au brutalizat, au furat maşini şi carduri bancare. Multe infracţiuni au fost comise în campusul Universităţii Libere din Bruxelles . Tinerii, arestați la Bruxelles, sunt judecaţi, printre altele, pentru tratament inuman, victime fiind studenţi ai Universităţii Libere din Bruxelles.

Iunie – Primar nou, Consiliu Local înnoit

În urma alegerilor din iunie, primar al municipiului Curtea de Argeş este candidatul PSD, Constantin Panţurescu. Pe locul al doilea în ordinea numărului de voturi obţinute s-a clasat Cristian Mitrofan, candidatul PNL, iar pe al treilea, Nicolae Diaconu, de la PAM. Şi Consiliul Local şi-a schimbat structura, în sensul că sunt mai mulţi consilieri noi, iar PSD are chiar un număr mai mare de consilieri. În Consiliu au intrat şi reprezentanţi ai PNl, ALDE, PMP şi UNPR.

Iulie – Fosta Poştă a oraşului, infecţia de lângă Piaţa Centrală

La Curtea de Argeş, pe strada Castanilor, numărul 14, se află un monument istoric. Pe vremuri a fost Poşta oraşului, apoi sediul întreprinderii locale de legume – fructe. Locul e deplorabil. Clădirea a aproape o ruină şi doar pe alocuri se mai văd câteva detalii de arhitectură. Grădina care o înconjoară e plină de bălării, nimeni nemaiintrând de ani de zile să cureţe şi să tundă iarba, ori să adune gunoaiele aruncate acolo.

August – Regina Ana a fost înmormântată la Curtea de Argeş

Pe 13 august a avut loc înmormântarea Reginei Ana la necropola de la Curtea de Argeş. Nefericitul eveniment a transformat Curtea de Argeş în Capitala pentru o zi a ţării. Zeci de reprezentanţi ai caselor regale din Europa şi a mii de cetăţeni din toate categoriile au asistat la funeraliile Reginei.

Septembrie – Bătaie mare pentru  retehnologizarea  Hidrocentralei Căpăţâneni

Hidroelectrica SA a anunţat în septembrie licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Căpăţâneni. Valoarea totala estimată, fără TVA, a contractului, este de 366.654.800 lei, echivalent euro 82.000.000 euro, iar durata acestuia este de 56 de luni de la data atribuirii.

45 de firme s-au înscris la licitaţie, româneşti, dar şi din Solvenia, Cehia, Serbia, Macedonia, Marea Britanie ori China. Printre societăţile româneşti se numără şi una din Curtea de Argeş, RMR Argeş SRL. Câştigătorul licitaţiei nu a fost desemnat nici până astăzi.

Octombrie – Alimentele de la UE, schimbate cu unele în prag de expirare

Un scandal de proporţii a izbucnit la Curtea de Argeş în octombrie, când o femeie a descoperit în cutia cu alimente de la UE o conservă care nu avea ce să caute acolo. O femeie a primit o cutie cu ajutoare de la UE în care conservele fuseseră schimbate, una dintre ele fiind în prag de expirare. Reprezentanţii firmei din Constanţa, cea care a distribuit alimentele, ne-a spus iniţial că nu ştie ce s-a întâmplat, apoi a schimbat, la loc, conservele, şi le-a pus pe cele bune.

Noiembrie – Curtea de Conturi loveşte din nou! Lucrare plătită de Primărie de 100 de ori mai mult

Şi în luna noiembrie Curtea de Conturi a dat o veste proastă administraţiei locale. Conform acesteia,  „au fost efectuate plăţi nelegale, în valoare totală estimată de 159.548 lei, către SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti, prin acceptarea şi decontarea contravalorii unor cantităţi de lucrări care nu au fost real executate la obiectivele de investiţii Consolidare drum strada Plopiş şi Consolidare drum strada Valea Sasului”. Curtea de Conturi a sesizat că „(…)cantitatea de lucrări proiectată, ofertată şi executată a fost majorată nejustificat de 100 de ori, de la 156 de metri cubi la 15600 metri cubi”.

Decembrie – La ARPO a rămas aur lichid în valoare de 1,2 milioane de euro

Scandalul legat de fosta fabrică de porţelan, ARPO SA, pare să se reaprindă, asta pentru că, spun surse oficiale, atunci când s-a vândut tot ce mai rămăsese pe acolo nu a fost luat în calcul aurul lichid şi porţelanul în valoare de 1,2 milioane de euro rămas prin fabrică după ce aceasta a fost închisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email