Cele mai bune icoane din ţară au fost expuse la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”

Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanui” a găzduit, ieri după-amiază, festivitatea de premiere a celei de-a XVI- a ediţii a Expoziţiei – concurs Naţionale de Icoane „Rugămu-ne Ţie” . Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Argeş, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş (CJCPCT) şi Centrul de Cultură şi Arte. La festivitate au participat Sorin Mazilescu, director CJCPCT, Simona Hirică, directorul instituţiei gazdă, Ştefan Dumitrache, manager Muzeul Municipal, academicianul Gheorghe Păun, dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţul Argeş.
50 de artişti, 100 de icoane
În deschiderea evenimentului Sorin Mazilescu a realizat o scurtă prezentarea a Expoziţiei – concurs „Rugămu-ne Ţie”. „În primul rând mulţumesc gazdelor pentru că în fiecare an ne primesc aici. Expoziţia se organizează de 16 ani de zile neîntrerupt, iar de la un la celălalt participarea este din ce în ce mai numeroasă. Au participat de această dată 50 de meşteri iconari, care au realizat în jur de 100 de icoane. Potrivit regulamentului, la concurs pot participa doar icoane realizate în ultimul an de zile, deci creaţii noi. La Curtea de Argeş au ajuns 25 de icoane premiate de diferite instituţii de cultură din judeţul Argeş. Premiile au fost cuprinse între 500 şi 1.500 de lei”, a declarat Sorin Mazilescu.
La ediţia din acest an a expoziţiei-concurs „Rugămu-ne Ţie” au participat atât profesionişti cât şi creatori amatori care au pictat icoane pe sticlă sau pe lemn.
Cele mai importante premii au fost obţinute de următorii participanţi:
– Florin Liviu Dumitrescu, Cervenia, Teleorman– Marele Premiu – lucrarea „Iisus Hristos”;
– Maria Ioana Giura, Coşeşti – Argeş– Premiul I – lucrarea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”;
– Aurelia Florentina Căţoi, Bucureşti – Premiul II – lucrarea „Sfântul Arhanghel Mihail”;
– Mihaela Pătrunjel – Ghiţă, Curtea de Argeş – Premiul II- lucrarea „Deisis”;
– Adriana Mona Oprea, Focşani – Vrancea – Premiul II – lucrarea „Iisus Hristos Atotţiitorul”;
– Florian Colea, Moreni – Dâmboviţa – Premiul III – lucrarea „Sfântul Dimitrie cel Nou”;
– George Robert Oprea, Mioveni – Premiul III – lucrarea „Cina cea de taină”
– Gabriela Crângaşu, Alexandria – Premiul III – lucrarea „Sfântul Andrei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email