Cele mai aberante hotărâri ale Consiliului Local

Consiliul Local Curtea de Argeş a produs în cei patru ani de mandat sute de hotărâri. În fiecare lună a avut loc cel puţin o şedinţă ordinară şi nu puţine au fost lunile în care aleşii s-au întâlnit şi la întruniri extraordinare. Jumătate din decizii sunt banale, şi „întăresc” legea, în sensul că sunt acorduri ori încadrări în prevederile legale, altele sunt cele obişnuite, de genul aprobări programe de lucru, organigrame şi state de funcţii, bugete, etc. O altă categorie de hotărâri este cea a celor aberante, adoptate pentru ca cineva să câştige nişte bani, nu pentru ca argeşenii să aibă parte de un oraş mai curat sau mai bine gospodărit. Din această din urmă categorie fac parte şi cele despre care citiţi mai jos şi care, din fericire, nu au fost puse în practică.

Fântâna de şase miliarde din faţa Primăriei

Consilierii locali de la Curtea de Argeş au plănuit, anii trecuţi, „sistematizarea pe verticală a Primăriei”, lucrare pentru care au alocat 13 miliarde de lei vechi. O sumă enormă, dacă e să comparăm cu cele opt miliarde folosite pentru modernizarea întregii clădiri a Primăriei, o sumă egală cu cea folosită de Serviciul Public de Gospodărie Comunală pentru toate lucrările de asfaltare din oraş.

Proiectul acesta măreţ  a costat aproximativ 100 de milioane şi a fost făcut de SC Romelinfo SRL, o firmă cu sediul în Curtea de Argeş, potrivit Registrului Comerţului. Pentru realizarea proiectului nu s-a organizat licitaţie, ci s-a încredinţat direct lucrarea, suma fiind mică. Acelaşi arhitect a făcut şi proiectul amenajării sălii de şedinţe a instituţiei.

Cele 13 miliarde folosite pentru amenajarea curţii Primăriei au fost împărţite astfel – 6,03 miliarde fântâna, restul amenajarea propriu-zisă a spaţiului, amenajare care s-a făcut deja. Proiectul prevedea ca intrarea maşinilor să se facă prin faţă şi prin spate, parcarea fiind cu bariere. În spate trebuiau amenajate 25 de locuri de parcare, asfalt nou, borduri şi rigole schimbate, montate corpuri de iluminat noi, jardiniere, etc. În faţa Primăriei trebuiau montate băncuţe de beton, iar aleile „înierbate”.

Partea cea mai tare a proiectului era fântâna de peste şase miliarde de lei. Ea era prevăzută cu pompă de recirculare a apei, cu sistem de iluminare ornamental, cu un motor de filtrare a apei, etc. Până la urmă, fântâna nu a mai fost amenajată, iar din proiectul sistematizării curţii Primăriei s-a făcut ceea ce se vede.

22 de miliarde cheltuite pe câteva barăci şi un WC public

O altă decizie la fel de aberantă a fost cea prin care municipalitatea îşi propusese să cheltuiască 22 de miliarde de lei vechi pe câteva spaţii comerciale şi un WC public.

Până la urmă a fost aprobat Studiul de fezabilitate „Spaţii comerciale în parcul Fântâna lui Manole”. Studiul a fost realizat de Institutul de Proiectare Argeş SA Piteşti, iar costul estimativ al investiţiei era de 2.298.510 sau 530.830 de euro.

Conform Devizului general privind cheltuielile necesare realizării investiţiei, pentru „obţinerea şi amenajarea terenului” urmau să se cheltuiască 109.91 euro sau 475.970 de lei noi, iar cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului se ridicau la 264.120 euro – 11.445.200 de lei. Doar pentru branşamentul electric costurile trecute în deviz erau de 260.400 de euro, adică 1.128.400 lei.

În plus, construcţia toaletei publice costa 13.450 de euro (58.260 de lei), iar cea a spaţiilor comerciale – 94.430 de euro (408.910 lei). Cheltuielile „diverse şi neprevăzute” erau de 24.300 de euro sau 185.660 de lei.

 

Toate aceste spaţii şi WC-ul public erau plănuite a se construi lângă parcul Fântâna lui Manole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email