Cel mai periculos bloc din oraş se află în cartierul Progresu

Căminul de nefamilişti din cartierul Progresu arată ca după un adevărat bombardament. Tencuiala este căzută, pereţii clădirii sunt înnegriţi din cauza coşurilor de la sobele care asigură încălzirea în zilele friguroase, iar subsolul este inundat şi plin de resturi menajere. De asemenea, nu lipsesc câinii comunitari care păzesc scara imobilului, dar nici bălţile şi noroiul din jurul clădirii. Locatarii acestui cămin trăiesc de foarte mult timp în aceste condiţii. Cei mai mulţi dintre ei şi-au pierdut speranţa că cineva îi va ajuta. „Trăim în condiţii improprii. Căminul a aparţinut societăţii Foresta care l-a vândut, iar apoi oamenii şi-au cumpărat camerele. Fiecare se descurcă aşa cum poate. Este foarte greu să stai patru persoane în 18 mp, cât este suprafaţa. Nici noi nu putem să facem prea multe, pentru că nu avem bani. Aici locuiesc foarte mulţi oameni săraci, care de abia se descurcă”, spune unul dintre locatarii căminului.

Din cauza condiţiilor grele locatarii vor să îşi vândă camerele

Camerele nu sunt racordate la nu au gaze, iar iarna se încălzesc de la sobe. Din această cauză pereţii blocului s-au înnegrit de funingine. „Nu avem gaze. Ne descurcăm cu butelia. Au fost câţiva care au avut bani şi s-au legat la reţea, dar este foarte scump. Înainte, când a fost vândut căminul, nu aveam nici curent, dar apoi fiecare şi-a făcut contract. Iarna avem sobele cu care încălzim casele. Pereţii s-au murdărit de la fum şi de la condens. Am auzit că se dau subvenţii pentru izolat de la Primărie. Am pune şi noi ceva pentru rezolvarea acestui lucru, ca să arate mai bine”, spune un bărbat care locuieşte în căminul respectiv.
Pentru că nu au mai rezistat să trăiască în aceste condiţii, câţiva proprietari au ales să îşi vândă camerele de la cămin. Însă, condiţiile inumane îi împiedică să găsească un proprietar. „Nu au mai rezistat. Aici băile şi toaletele sunt la comun şi ştiţi ce înseamnă acest lucru. Cei care au putut, şi-au mai amenajat într-un colţ al camerei o mică baie cu duş şi toaletă. Nu cumpără nimeni aceste camere din cauza dezastrului în care se află căminul. Subsolul este inundat de tot felul e mizerii şi miroase urât. Căminul este la capătul coloanei şi de multe ori aceasta se înfundă, iar apa iese în beci. Apoi durează ceva până vin şi repară. Să fii nebun să cumperi o cameră aici”, spune un alt locatar.

„Sunt foarte mulţi câini, care de multe ori s-au repezit la copii”

În apropierea căminului sunt foarte mulţi câini, care reprezintă un real pericol pentru locatari. Mai mult, atunci când plouă în jurul clădirii se formează bălţi şi un noroi de nedescris. „Sunt foarte mulţi câini, care de multe ori s-au repezit la copii. Poate să îi muşte în orice clipă. Uitaţi-vă acum după ploile acestea ce noroi şi ce bălţi sunt aici. Era bine dacă puneau asfalt şi aici şi făceau un loc de joacă pentru cei mici. Unde să se joace, în bălţi?”, se întreabă un alt locatar. Oamenii speră ca într-o bună zi să aibă şi o locuinţă adevărată în care să poată trăi în bune condiţii. Însă, până la îndeplinirea acestui vis vor trebui să se descurce în continuare în camera pe care o au în acest cămin. „Am căutat şi noi soluţii. Ar fi bine ca cei de la Primărie să ne mute şi pe noi într-un bloc ANL, iar aici aceste cămine să fie dărâmate. Pe terenul care rămâne s-ar putea construi alte blocuri pe acare ei le-ar putea vinde şi şi-ar scoate bani, chiar mai mulţi. Însă, nu ştiu dacă se va întâmpla acest lucru”, spune bărbatul.
Nu se va întâmpla acest lucru, din păcate pentru locatarii amărâţi ai blocului respectiv. Fiind proprietate privată, ei sunt singurii care trebuie să facă amenajările necesare, ne-au spus reprezentanţii autorităţii locale. În ceea ce priveşte ajutorul de la municipalitate pentru izolarea exterioară, şi de la acesta trebuie să îşi ia gândul locatarii. Primăria nu are bani prevăzuţi în buget pentru aşa ceva. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email