După cum aţi aflat din ziarul nostru anul trecut, Hidroelectrica SA a postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de participare pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Căpăţâneni, valoarea totală estimată, fără TVA, a contractului, fiind de 366.654.800 lei, echivalent euro 82.000.000 euro, fără TVA, iar durata acestuia – de 56 de luni de la data atribuirii.
Săptămâna trecută, Hidroelectrica a anulat licitația pentru megacontractul estimat la 97,5 milioane euro, TVA inclusă, de retehnologizare a amenajării hidroelectrice de la Vidraru, după ce a primit doar oferte „inacceptabile” sau „neconforme” cu specificațiile din caietul de sarcini. La licitație s-au înscris firme specializate în construcții energetice din România, Rusia, China, Cehia, Serbia, Slovenia și Macedonia. Lista cuprindea atât ofertanți individuali, cât și candidați grupați în consorții, inclusiv asociați, subcontractanți și terți susținători.
Primii, chinezii
Două mari companii de stat din China figurau printre aspiranții la adjudecarea contractului de retehnologizare a complexului Vidraru, respectiv Power Construction Corporation of China, cu venituri totale de peste 43 miliarde dolari în 2015, și Power Huadong Engineering Corporation, cu peste 6.000 de angajați, conform profit.ro. La licitație s-a înscris și compania rusă specializată în construcții și lucrări inginerești pentru sectorul energetic Power Machines, cu venituri anuale de circa 680 milioane de dolari în 2015. Profit.ro scrie că Power Machines este controlată de miliardarul rus Alexei Mordașov, prin intermediul grupului Severstal, care mai derulează operațiuni în energie, metalurgie și minerit. Potrivit Bloomberg, Mordașov, care controlează și circa 25% din concernul turistic german TUI, are o avere estimată la 15,7 miliarde dolari și este cel mai bogat om din Rusia.
Alte companii străine care s-au arătat interesate de retehnologizarea complexului Vidraru sunt Litostroj Power și Konkar (Slovenia), Blansko Engineering și CKD Blansko (Cehia), ATB Sever Max și Monting Energetika (Macedonia), precum și ATB Sever Doo din Serbia. Lista include, totodată, cele mai importante nume românești din domeniu, respectiv Romelectro, Romenergo, Energomontaj, ISPE, Hidroconstrucția, Energoconstrucția, Adrem, Elsaco, Construcții Hidrotehnice SA sau ABB SRL, subsidiara locală a grupului multinațional omonim. Pe lista ofertanților se afla și Hidroserv, controlată 100% de Hidroelectrica și intrată în insolvență anul trecut, dar şi o firmă din Curtea de Argeş, RMR SA.
Ce trebuia făcut
Contractul de lucrări „Retehnologizare amenajare hidroenergetică Vidraru” scos la licitație de Hidroelectrica implică lucrări de execuție – montaj la întregul ansamblu de echipamente mecanice, hidromecanice și electrice din centrala hidroelectrică și din barajul de la Vidraru, plus integrarea instalațiilor deja modernizate. De asemenea, sunt cerute servicii de expertizare, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, precum și activitățí de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție, fabricare, procurare, livrare, testare, verificare și punere în funcțiune, în vederea realizării unui contract de retehnologizare „la cheie”, potrivit fișei de date a achiziției. La licitație, prețul solicitat are cea mai mare pondere în evaluarea și departajarea participanților, respectiv de 70%.