Cei mai periculoşi şerpi din lume, la Muzeul Municipal

Puteţi vedea vipera rinocer, un piton tigrat albinos de cinci metri, cobre scuipătoare indoneziene sau vipere pufăitoare somaleze, care într-un top 10 al celor mai periculoşi şerpi, se află pe locul cinci. Alte specii rare sunt şerpii cu clopoţei sau şarpele cu gâtul lat.
Muzeul Municipal Curtea de Argeş găzduieşte în această perioadă o Expoziţie de Reptile vii, în cadrul căreia argeşenii pot observa cobre, iguane, pitoni, vipere, scorpioni, cameleoni, şerpi boa, crocodili sau varani. Potrivit afirmaţiilor directorului firmei Gabonica SRL (proprietara expoziţiei), aici pot fi văzute exemplare de şerpi de pe toate continentele lumii, dar şi alte specii rare, întâlnite doar în anumite zone ale lumii. Terariile în care sunt expuse reptilele sunt însoţite de afişe ce conţin detalii despre fiecare specie în parte. „Se dau detalii despre modul în care se hrăneşte fiecare animal, despre înmulţire, habitat, grad de periculozitate pentru oameni şi alte particularităţi. Expoziţia este una itinerantă. Cam o dată la două luni ne mutăm în alt oraş, animalele fiind obişnuite să îşi schimbe mediul. Foarte mulţi dintre cei care ne trec pragul sunt încântaţi de exponatele noastre. Animalele nu sunt violente şi s-au obişnuit cu aceste expoziţii. Însă, orice animal din lumea asta devine periculos atunci când se simte ameninţat şi trebuie să se apere”, a spus Sandu Moisei, directorul firmei organizatoare.
Vedeta expoziţiei – Pepino, un crocodil în vârstă de 23 de ani
Vedeta expoziţiei este Crocodilul pitic african, Pepino, care 23 de ani, specia putând ajunge până la vârsta de 100 de ani. Pepino are 1,7 metri lungime şi aparţine celei mai mici specii de crocodili din lume. „Pe Pepino îl am încă de când s-a născut. Mai avem o viperă rinocer, care este unicat în ţară, un piton tigrat albinos, care are o lungime de cinci metri, acesta fiind un accident genetic. În plus, mai sunt expuse cobre scuipătoare indoneziene sau vipere pufăitoare somaleze, care într-un top 10 al celor mai periculoşi şerpi, se află pe locul cinci. Alte specii rare sunt şerpii cu clopoţei sau şarpele cu gâtul lat. Majoritatea reptilelor sunt hrănite cu carne. Şerpii se hrănesc odată la trei săptămâni. Spre exemplu, pitonul tigrat mănâncă o dată la 4 – 5 săptămâni câte 20 de kilograme de carne. O altă specie deosebită este varanul, care, la lungimea lui de 1,20 metri, poate muta din loc un bolovan de 20 de kilograme”, ne-a explicat Sandu Moisei.
Expoziţia de la Curtea de Argeş cuprinde peste 80 de reptile, de pe toate continentele şi va putea fi vizitată timp de trei săptămâni de zile. Preţul unui bilet este de şapte lei pentru adulţi, 5cinci lei pentru copii mai mari de cinci ani şi patru lei pentru cei care vin în grupuri organizate.
Argeşenii nu se tem de reptile
Argeşenii au venit în număr mare să vadă reptilele de la Muzeu. „A mai fost expoziţia asta, sau alta la fel, aici. Am fost şi atunci să văd reptilele, cred că sunt vreo trei ani de atunci. Mi-a plăcut ce am văzut. În mediul lor cred că mi-ar fi frică dacă aş fi, dar aici, în acvariile astea, par inofensive”, spune George. Cel care are grijă de şerpi spune însă că „animăluţele” lui pot ucide extrem de rapid.
„Mie mi-e cam frică numai când mă uit la ele. Nu pot să nu mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă ar ieşi din locurile în care sunt puse. Cred că aş rupe-o la fugă”, îşi făcea socotelile Mihai, un puştan venit cu prietenii să vadă inedita expoziţie de la Muzeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email