Cei care se încălzesc cu lemne sunt condamnaţi la frig

Cantităţile de lemn de foc  vândute prin ocoalele silvice s-au înjumătăţit în ultimii ani 

În ultima vreme mai mulţi cetăţeni care au ca sursă de căldură centralele sau sobele pe lemne ne-au sesizat faptul că nu mai găsesc combustibil suficient, sau, atunci când găsesc, constată că preţurile sunt foarte mari. Problema e reală şi din ce în ce mai acută, spun oamenii, iar ocoalele silvice confirmă. Drept este că şi legislaţia în domeniul silvic s-a înăsprit, iar furturile sunt pedepsite exemplar, cu amenzi mari şi confiscarea materialului lemnos precum şi a maşinii care l-a transportat. „Locuiesc la Noapteş, nu am gaze, nu am pădure, am casă cu sobe. În fiecare an, de la o vreme încoace, am aceeaşi problemă, nu găsesc lemne. Nici vecinii care îmi aduceau cu căruţa nu mai aduc că nu ştiu de unde luau. Nici la Ocol nu găsesc, nu ştiu de unde să mai iau. Mai am lemne decât pentru o săptămână, dup-aia nu ştiu ce oi mai face”, ne-a spus Ion Marinescu. Prin comune, unde mai toată lumea se încălzeşte cu lemne, situaţia e şi mai grea. „Stau la Albeşti Ungureni, pădurea e aproape de mine dar îngheţăm în casă. Am vrut să cumpăr lemne de la Ocol şinu au avut, am vrut să iau de la un patron, nu mai avea nici ăla. Am mai tăiat ce mai aveam prin grădină, un păr, un prun, dar tot nu ajung”, ne-a spus Gheorghe Oprea.

 Ocolul Curtea de Argeş nu vinde lemne acum

Ocolul Silvic Curtea de Argeş nu vinde momentan lemn de foc. Este vorba despre o legislaţie mai strictă care a îngrădit vânzarea lemnului de foc către populaţie anul trecut, iar anul acesta e la fel, am aflat de la Ocolul Silvic Curtea de Argeş, care anul acesta vinde aproape jumătate din cantităţile din anii trecuţi. Ocolul are un amenajament la fiecare zece ani, iar acum s-a ajuns spre finalul perioadei, la anul urmând să fie făcut un nou amenajament. Acesta presupune relizarea unor măsurători pe o anumită suprafaţă, în funcţie de vârsta copacilor, de compoziţia pădurii, de consistenţă, şi, în funcţie de acestea, se dă un volum care poate fi exploatat. Cantitatea de lemn de foc care reiese în urma măsurătorilor şi a calculelor se împarte în zece ani, spun specialiştii silvici. Între timp, mai pot apărea vijelii sau alte probleme şi se poate tăia într-un an mai mult, urmând să se recalculeze cantitatea. Momentan, Ocolul Curtea de Argeş nu are lemn de foc pe care să-l vândă populaţiei. Acesta are ca rază teritorială de la Merişani la Corbeni, opt localităţi, şi niciodată nu va putea asigura necesarul de lemn de foc pentru toţi locuitorii care se încălzesc cu lemne, spun specialiştii acestui Ocol.

Ocolul Vidraru scoate la licitaţie

Ocolul Silvic Vidraru vinde doar prin licitaţii, iar firmele care câtşigă licitaţia vând apoi lemnul de foc rezultat. Ocolul exploatează pentru  fabrica pe care o are la Domneşti, şi dacă rămâne ceva se poate cumpăra apoi de către cetăţeni.

Problema e aşadar complicată pentru argeşenii care se încălzesc cu lemne. În cele mai multe comune, dar şi în cartierele rurale ale municipiului nu există reţea de gaze, astfel încât sobele sau centralele pe lemne reprezintă singura sursă de căldură pentru mai mult de 100.000 de locuitorii ai judeţului, mai ales în nord, unde temperaturile sunt mai scăzute, dar şi pădurile sunt aproape. Oamenii se tem , pe bună dreptate, că situaţia va fi mai grea din an în an şi nu văd nicio soluţie. Poate doar reţeaua de gaze naturale să le dea confortul  şi căldura la care speră, numai că asta nu depinde de ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email