Cei care nu colectează deşeurile separat pot fi amendaţi. La fel şi administraţia locală.

Colectarea separată a deşeurilor nu este în niciun caz un moft, ci o obligaţie prevăzută de lege. Cine nu o respectă poate fi amendat, iar sumele nu sunt deloc mici. Astfel, conform articolului 1 al Legii 181/2020, „începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei “plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Potrivit aceleiaşi legi, „faptele (…) constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează: cu amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice(…)”;

La Curtea de Argeş nici măcar nu au fost puse peste tot prin cartiere pubele pentru colectarea separată a deşeurilor. Apoi, acolo unde sunt pubele, operatorul de gunoi le încarcă în maşină claie peste grămadă.  Nu doar cetăţenii pot fi amendaţi, ci şi autoritatea publică locală este în prezent pasibilă de amendă contravențională. E posibil ca toate problemele să înceapă de la ADI Servsal.

Ce face ADI Servsal

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI)Servsal Argeş a fost înfiinţată în vederea implementării operaţionale a proiectului de interes public comun „Managementul Integrat al deşeurilor solide în Judeţul Argeş”. A fost constituită conform art. 6, din OG nr. 26/2000, funcţionează în baza H.G. 855/2008 şi are în prezent 103 membri, respectiv toate administraţiile publice locale, inclusiv Consiliul Judeţean Argeş. Fiecare membru al asociaţiei are drept de vot egal. Aceasta este prezentarea Asociaţiei de pe site-ul propriu. ADI Servsal administrează patrimoniul delegat de administraţiile publice locale; monitorizează instalaţiile, infrastructura şi contractele pentru delegare; urmăreşte operaţionalizarea investiţiilor realizate prin proiect, etc., potrivit sursei citate.

Municipiul Curtea de Argeş a aderat la ADI Servsal destul de târziu.În 2016, contractul pentru „Delegarea serviciului de colectare a deşeurilor municipale, transportul deşeurilor (zona 1,2 şi zona 8), precum şi operarea şi întreţinerea Centrului Zonal de Management intregrat al deşeurilor Curtea de Argeş (zona 1,2) şi Costeşti ( zona 8), în judeţul Argeş” a fost atribuit de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Servsal Argeş societăţii Financiar Urban SRL din Piteşti. De atunci, societatea piteşteană se ocupă de gunoiul din Curtea de Argeş. Cum se ocupă, vedem cu toţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email