Cei care murdăresc ori poluează pieţele din municipiu ar trebui amendaţi

Pieţele din Curtea de Argeş au, încă din decembrie 2016, un Regulament de organizare si funcţionare, la care fostul şef al Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare (SPPTO), Marin Florea, a lucrat câţiva ani buni. „M-am inspirat din legi şi din alte regulamente similare. Nu e perfect, dar e perfectibil”, spunea în urmă cu cinci ani Florea despre creaţia sa. Consilierii locali, care nici măcar nu l-au citit, l-au considerat perfect, se vede treaba, căci l-au aprobat la şedinţa din ultima lună a lui 2016 exact aşa cum l-a construit fostul şef al SPPTO.

Era pentru prima dată când cele trei pieţe ale municipiului aveau un Regulament scris şi aprobat, destul de stufos de altfel. În afara datelor despre pieţe – suprafaţă, dotări, utilităţi, etc., documentul are şi un capitol cu sancţiunile pe care administraţia pieţelor trebuia să le aplice. Prevederile sunt valabile şi acum.

„Împiedicarea liberei concurenţe se sancţionează”

Astfel, dacă maşinile care aprovizionează comercianţii murdăresc sau poluează zona pieţei aceştia sunt amendaţi cu 30 – 60 de lei. Sunt interzise comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în incinta pieţei, amenda pentru nerespectarea acestei prevederi cuprinsă între 100 şi 500 de lei. De fapt, prevederea exactă a Regulamentului  – „Este interzisă comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în incinta pieţei, precum şi a produselor inflamabile, explozibile sau toxice” – reprezintă ori o exprimare cel puţin nefericită, ori şeful de la Pieţe a descoperit existenţa unor produse „inflamabile şi explozibile” care pot fi consumate în incinta pieţei, lucru pentru care ar trebui să îşi ia brevet de inventator.

Regulamentul de funcţionare a pieţelor încearcă să elimine şi samsarii, stabilind că „împiedicarea liberei concurenţe şi impunerea unui preţ unic pe piaţă se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei şi cu excluderea definitivă din piaţă”.

Nu prea s-au dat amenzi, iar curăţenia în pieţe şi „samsarii” sunt aşa cum ştim. Poate noul şef al SPPTO, Ionel Păunescu, îl va aplica, pentru că pe vremea când era consilier local i-a reproşat de multe ori lui Marin Florea că este „incompetent”. Tot în calitate de consilier local Păunescu a votat Regulamentul menţionat şi nu a avut nimic de obiectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email