Ceas electronic realizat la Electroargeș, dăruit lui Nicolae Ceaușescu în 1978

Foarte puțini știu că în 1978 la Electroageș a fost realizat cel puțin un ceas electronic. Răzvan Sabie, concetățeanul nostru, a postat pe facebook fotografia acestuia.

La Muzeul Național de Istorie a României este expus un „ceas electronic de mână realizat la fabrica Electroargeș, oferit de către Comitetul județean de partid Argeș lui N. Ceaușescu la 23 ianuarie 1978”, conform site-ului oficial al Muzeului,  www.mnir.ro, citat de Răzvan Sabie.

Primul director al Electroargeș, în 1971, a fost regretatul om de afaceri Aurel Ilea, iar lui i-a urmat Nicolae Vaideescu. Mai sunt puțini argeșeni care au lucrat în perioada aceea la Electroargeș și niciunul nu-și amintește de ceasul făcut pentru Ceaușescu.

Inginerul Mihai Florin, fost lider de sindicat la Electroargeș, s-a angajat în 1977, dar nu-și amintește nici el. „Probabil a fost un prototip, nu am făcut la Electroargeș ceasuri”, ne-a spus acesta.

De la 5000 de angajați la 177

Electroargeș a fost înființată în anul 1971, iar până în anii 90 a avut și 5000 de angajați. În 1991, Electroargeș a devenit societate pe acțiuni, cu capital majoritar de stat. Electroargeș SA – Curtea de Argeș societate mamă – a fost constituită ca societate pe acțiuni, urmare a reorganizării și a divizării concomitente în baza Legii 15/1990 și conform H.G. nr. 1224/22 din noiembrie 1990 a IPEE ELECTROARGEȘ Curtea de Argeș în două societăți comerciale distincte: ELECTROARGEȘ SA – producătoare de bunuri de larg consum electrotehnice și IPEE SA – producătoare de componente electronice pasive.

În anul 1996, pachetul majoritar de acțiuni (51%) a fost preluat de către Asociația PAS Electroargeș. Membri ai acestei asociații au fost exclusiv salariați ai societății, restul acțiunilor (49 %) fiind deținute de persoane fizice sau juridice.

În anul 2005, membrii Asociației PAS Electroarges 94 au devenit proprietarii acțiunilor. Din acel moment, acțiunile sunt deținute în totalitate (100%) de acționari persoane fizice sau juridice. La finalul anului trecut numărul total al angajaților la Electroargeș SA a fost de 177 salariați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email