Ce ziceţi de un contract cu administraţia locală?!

E normal ca cetăţenii să îşi dorească mai multe de la administraţia locală. E firesc aşa, pentru că dacă am fi mulţumiţi asta ar însemna că ceva e în neregulă cu noi, cetăţenii. Dar când vom ajunge să nu ne mai placă panseluţele din parcuri şi să vrem lalele, spre exemplu, ori să ne plângem că sunt prea multe concerte de muzică populară şi noi ne dorim muzică clasică, sau când nu ne va mai plăcea culoarea băncilor din parcurile curate, mobilate corespunzător şi perfect amenajate, atunci am ajunge la o normalitate a cerinţelor faţă de administraţia oraşului. Cum ziua aceea e foarte îndepărtată, noi ne plângem acum de lucruri banale şi cam penibile în locurile civilizate – nu sunt toalete publice în oraş, ne omoară câinii pe stradă, ne rupem maşinile în gropi, ne împiedicăm de gunoi prin cartiere.
Vrem să ajungem şi noi, chiar şi la Curtea de Argeş, să organizăm dezbateri publice şi poate un referendum local pentru alegerea culorii în care să fie vopsită Primăria. Aşteptăm ziua în care cele şapte miliarde pe care dl. primar voia să le cheltuiască pentru amenajarea curţii Primăriei să nu mai fie o aşa de mare problemă, cum este acum, când, din nou banal şi pe alocuri penibil, ne facem calculele că banii ăştia ar putea fi folosiţi pentru repararea sensului giratoriu care ne distruge maşinile, chiar dacă a fost, la vremea când a fost construit, adică acum vreo doi ani, cel mai scump din ţară.
Am vorbit de curând cu un domn, unul dintre cetăţenii care vor mai multe de la cei care administrează oraşul. Om cultivat, profesor care a văzut şi alte locuri, domnul cu pricina e nemulţumit şi vrea mai mult de la cei pe care i-a ales. M-a surprins însă resemnarea domniei sale. Credea că orice discuţie cu vreun ales e inutilă, şi că ar putea avea un efect, la nivel declarativ, doar în campania electorală. Dl. profesor făcea calculele – cât mai e până la alegerile locale şi cât din nemulţumirea sa s-ar amplifica până atunci sau cât din ea ar dispărea. Avea propuneri interesante, de bun simţ, propuneri care ar putea să schimbe ceva la Curtea de Argeş, numai că era convins că nimeni nu-l va asculta.
De fapt, asta e problema, banală şi cam penibilă. Suntem ascultaţi doar în campaniile electorale, şi nici atunci pe deplin. Candidaţii sunt cu o ureche la cei care îşi spun păsurile şi cu alta la consilierul, colegul de partid, care îi spune că trebuie să se grăbească, trebuie să plece şi în alte cartiere, că aici oricum ia doar 200 sau 300 de voturi.
Propun un contract. Fiecare candidat să semneze cu reprezentanţii cetăţenilor un contract în campania electorală, iar candidatul care câştigă să fie obligat prin lege să-l respecte, iar dacă nu, să suporte consecinţele ca în cazul oricărui contract legal. Să plătească personal dacă nu face ce a promis, să fie dat afară, să răspundă în vreun fel dacă încalcă prevederile contractuale. Nici noi, cetăţenii, nu îi vom cere lucruri absurde, cum ar fi transformarea bruscă a oraşului care este acum într-unul de secol 21, chiar dacă în acest secol de aflăm. Îi vom cere deocamdată doar lucruri banale şi poate penibile pentru alţii – curăţenie în oraş, fără câini, străzi fără gropi, apă curată la robinet, şi poate un pic mai mult respect pentru noi, cetăţenii care îi plătim salariul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email