Regulamentul bugetului participativ este în dezbatere publică
Ideea de buget participativ a fost adusă în fața Consiliului Local de consilierul liberal Mădălin Marinescu. El a propus alocarea unei sume, și s-a stabilit la 100.000 de lei, care să fie folosită de administrația locală pentru proiectele propuse de cetățeni. În alte locuri și orașe cetățenii participă de multă vreme la stabilirea unor lucrări pe care ei le consideră necesare în cartierul sau pe strada lor, a spus Mădălin Marinescu.
Un parteneriat între administrația publică locală și cetățeni
Acum, Proiectul privind unele măsuri pentru derularea procesului de bugetare participativă la nivelul municipiului Curtea de Argeș este în dezbatere publică, iar regulamentul a fost postat pe site-ul Primăriei. PNL Curtea de Argeș va pregăti o listă de propuneri de îmbunătățire a regulamentului, care va fi supusă unui sondaj online pe Facebook pentru a avea o validare din partea cetățenilor orașului.
Vă invităm să aflați din rândurile de mai jos cum se procedează și care sunt pașii de urmat. Ar trebui să fie depusă cât mai multe proiecte iar cetățenii să participe astfel direct la împărțirea banilor, chiar dacă nu sunt mulți, și la stabilirea lucrărilor prioritare pentru ei.
”Bugetarea participativă creează cadrul unei relații de parteneriat între administrația publică locală și cetățeni, în vederea implicării acestora în mod activ, prin idei, sugestii, propuneri, la îmbunătățirea vieții la nivelul comunității locale. Cetățenii sunt astfel încurajați se se implice în procesul de luare a deciziilor privind prioritățile de investiții de interes local, prin stabilirea modalității de cheltuire a unei părti din bugetul local”, se arată în preambulul Proiectului privind unele măsuri pentru derularea procesului de bugetare participativă.
Cine poate participa cu proiecte
Conform proiectului citat, pot participa la procesul de bugetare participativă toți cetățenii care au domiciliul în Municipiul Curtea de Argeș și au împlinit vârstă de 18 ani, iar propunerile sunt formulate exclusiv de cetățeni, în mod individual.
Acestea vor fi depuse de către cetățeni pe suport de hârtie la registratura instituției sau în format electronic pe adresa de e-mail primariacurteadearges@yahoo.com.
Care sunt domeniile în care trebuie să se încadreze
Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: infrastructură (străzi, alei, locuri de parcare, trotuare, zone pietonale), parcuri, spații verzi și locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate și siguranță circulației; amenajare spații publice (mobilier stradal, iluminat public. etc); infrastructura educaționala și socială.
Valoarea bugetului estimativ propus în cadrul procesului de bugetare participativa derulat anual, pentru proiectele selecționate, este de 100.000 lei inclusiv TVA, iar valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 25,000 lei, inclusiv TVA.
Eligibilitatea proiectelor
Pentru a fi validate în cadrul procesului de bugetare participativă propunerile de proiecte trebuie să fie de competența autorităților administrației publice locale de la nivelul Municipiului Curtea de Argeș și să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să fie în interesul colectivității locale, să nu vizeze activități cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică, să se refere la investiții publice (proiecte noi, modernizări, reparații, etc.); să fie sau să poată fi asimilate unei investiții aflate în competența autorităților administrației publice locale de la nivelul Municipiului Curtea de Argeș și care vizează un spațiu public, deschis, aflat în proprietatea Municipiului, la care exista acces neîngrădit al cetățenilor (nu sunt eligibile propunerile de proiecte care fac referire la dotări/amenajări în incinta clădirilor administrate de instituții publice); să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalității aflate în derulare. În cazul în care Primăria are un proiect similar în curs de realizare/implementare, acesta va avea prioritate în fața celui propus; să fie delimitat zonal; să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.
Depunerea proiectelor
Fiecare cetățean poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite.
Perioada de depunere a proiectelor este 1 – 31 august, iar perioada în care comisia de evaluare va analiza proiectele depuse și va solicita clarificări, în cazul în care consideră necesar, pentru a asigura validarea proiectelor este 1 – 30 septembrie. Între 1 și 10 octombrie se publică lista cu proiectele eligibile și cu cele respinse, cetățenii le vor putea studia în perioada 15 octombrie – 30 octombrie și le vor putea vota între 1 și 30 noiembrie, urmând ca lista cu proiectele câștigătoare să fie afișată între 1 și 15 decembrie.