Ce recomandări are Direcția de Sănătate Publică Argeș în aceste zile caniculare

Ca urmare a avertizărilor meteorologice ale ANM pentru perioada următoare, cu înregistrarea de temperaturi crescute peste 35 grade C,  Direcția de Sănătate Publică Argeș transmite  următoarele recomandări:

-Evitarea pe cât posibil a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, ochelari de soare, umbreluțe, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

De asemenea, în perioadele cu temperaturi ridicate este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide, în special apa și sucuri naturale), fară a așteptă să apară senzația de sete. Este necesar un pahar cu apă la fiecare 15 – 20 de minute.

-Se recomandă consumarea zilnica de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că și o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

-Se recomanda evitarea consumului de  alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, precum și a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

-Pe parcursul zilei este necesar să ne asiguram confortul termic în locuință prin aerisirea încăperilor dimineața și seara când temperaturile sunt mai scăzute și prin acoperirea ferestrelor cu jaluzele, draperii, storuri etc. iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât diferențele de temperatura interior/exterior să nu fie foarte mari (nu mai mult de 5 grade); ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.

-Persoanele care doresc să facă plaja vor evita intervalul orar 11.00 – 17.00 și vor folosi întotdeauna creme de protecție solară, deoarece soarele foarte puternic este principala cauza a cancerului de piele.

-Se vor evita pe cât posibil activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, agricultură, etc.) şi trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

-Persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

În cazul apariției unor simptome ca: dureri de cap, amețeli, senzație de voma, dureri abdominale, scaune diareice după supraexpunere la soare, adresați-vă imediat medicului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email