Ce recomandă Direcția de Sănătate Publică Argeș în aceste zile caniculare

Ca urmare a avertizărilor meteorologice ale ANM  pentru  perioada următoare, cu înregistrarea de temperaturi crescute peste 35 grade C, Direcția de Sănătate Publică Argeș are  următoarele  recomandări:

-Evitarea pe cât posibil a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00.

-Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, ochelari de soare, umbreluțe, haine lejere  și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

-De asemenea, în  perioadele  cu  temperaturi  ridicate  este  recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide, în special apă și sucuri naturale), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar cu apă la fiecare 15 – 20 de minute.

-Se recomandă consumarea zilnică de fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Este bine de știut că și o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

-Se  recomandă   evitarea  consumului  de alcool   (inclusiv  bere   sau  vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de lupta a organismului împotriva căldurii, precum și a băuturilor cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

-Pe parcursul  zilei este necesar să ne asigurăm  confortul termic  în locuință prin aerisirea încăperilor dimineața și seara când temperaturile sunt mai scăzute și prin acoperirea ferestrelor cu jaluzele, draperii, storuri etc., iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât diferențele de temperatură interior/exterior să nu fie foarte mari (nu mai mult de 5 grade); ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.

-Persoanele care doresc să facă plajă vor evita intervalul orar 11.00 – 17.00 și vor folosi întotdeauna creme de protecție solară, deoarece soarele foarte putemic este principala cauză a cancerului de piele.

-Se vor evita pe cât posibil activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții,  agricultură,  etc.)  și  trebuie  avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilități, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

-Persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulați e, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

În cazul apariției unor simptome ca: dureri de cap, amețeli, senzație de vomă, dureri abdominale, scaune diareice după supraexpunere la soare, adresați-vă imediat medicului.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email