A venit oficial iarna şi în municipiul nostru. Dacă pentru cei mici, primii fulgi de zăpadă au reprezentat motiv de bucurie, pentru şoferi ziua de ieri a fost una destul de grea. Cu toate că muncitorii de la Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC) au împrăştiat material antiderapant pe principalele străzi, unii conducători auto au fost luaţi prin surprindere de iarnă şi în unele zone s-a circulat bară la bară. „S-a circulat cu destulă dificultate. Pe străzile care nu sunt în centru utilajele au ajuns mai târziu. Pe anumite artere maşinile au cam patinat, dar ce să-i faci, asta e iarna. După cum a spus un personaj celebru – iarna nu-i ca vara!”, ne a spus ieri de dimineaţă Andrei Iovan.
Trotuarele s-au transformat în patinoare
Şi pe trotuare pietonii au mers destul de greu, pentru că nu toţi agenţii economici au pus mâna pe lopeţi pentru a face curat în faţa blocului ori în dreptul magazinului. „Am fost la bancă să plătesc ratele şi câteva facturi, şi era cât pe ce să cad. Trotuarul era un fel de patinoar, iar pe scările de la bancă nu aruncase nimeni nici măcar un pumn de sare. Cine s-ar fi aşteptat să ningă la jumătatea lui decembrie?”, se întreba, retoric, o pensionară. Pentru medicii de la Urgenţa Spitalului Municipal, prima ninsoare reprezintă începutul sezonului de „mâini şi picioare rupte”.
Sunt stocuri suficiente de material antiderapant
Ioan Ghiţă, directorul SPGC, spune că sunt stocuri suficiente de material antiderapant, iar utilajele pentru deszăpezire sunt pregătite să iasă pe străzi şi să cureţe zăpada. „Avem suficient material antiderapant iar utilajele pentru deszăpezire vor fi folosite numai când stratul de ninsoare de pe carosabil depăşeşte 10 centimetri. La sfârşitul acestei săptămâni vor sosi şi cele două sărăriţe, ce vor permite împrăştierea automată a materialului antiderapant. Oricum, noi suntem pregătiţi să acţionăm în orice moment”, a explicat Ioan Ghiţă.
Curăţaţi zăpada din faţa locuinţei!
Ca în fiecare an, reprezentanţii Primăriei amintesc cetăţenilor din municipiu că au obligaţia să cureţe gheaţa şi zăpada de pe trotuare. „Conform unei hotărâri de Consiliu Local, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să îndepărteze zăpada din dreptul imobilelor ce le deţin, indiferent de forma de proprietate, astfel încât să nu stânjenească circulaţia vehiculelor şi pietonilor. De precizat ar fi faptul că zăpada nu trebuie aruncată pe carosabil”, a declarat Constanţa Cârstea, de la Biroul de Mediu din cadrul Primăriei. Pentru nerespectarea acestor prevederi amenzile sunt de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.500 la 2.500 de lei în cazul persoanelor juridice.