Ce mâncau argeşenii acum 100 de ani

Revista Descoperă a publicat în ultimul său număr un interesant articol despre deprinderile culinare pe care le aveau românii în urmă cu 100 de ani. Materialul are un capitol şi despre felul în care se hrăneau argeşenii în perioada respectivă. Astfel, în judeţul Argeş se mânca „ceapă, ştir sau poşircă cu mămăligă, iar fasolea, lintea, cartofii şi alte legume mai hrănitoare, foarte rar; productele de la păsări sau vaci mai mult le vând, rar le mănăncă; carnea, pastrama, peştele proaspăt sau sărat  constituiesc nişte alimente excepţionale.” Şi chiar „sătenii avuţi tot aşa se hrănesc, pe motiv că aşa s-au hrănit şi părinţii lor”, scrie descopera.ro citând o lucrare tipărită în 1895, intitulată „Igiena ţeranului român”, semnată dr. Gheorghe Crăiniceanu.
O altă mare problemă, care îngrijora autorităţile şi pe medici, printre care şi pe autorul lucrării, era obiceiul ţăranilor de a consuma porumb “stricat”; cules prea devreme şi depozitat în condiţii necorespunzătoare, fără a fi bine uscat şi aerisit, porumbul se altera, ceea ce se credea că ar contribui la apariţia pelagrei, o problemă serioasă de sănătate publică pe vremea aceea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email