Ce mai mare tragedie din ultimii 20 de ani de la Curtea de Argeş

A fost cea mai grea săptămână la Curtea de Argeş de foarte mulţi ani încoace. De duminică seara, Curtea de Argeş a fost principala ştire a agenţiilor de ştiri din lume, a ziarelor de pe mapamond, din America în Asia. În ţară probabil că nu există persoană cât de cât informată care să nu fi auzit despre tragedia noastră. Este tragedia noastră, a oraşului, a oamenilor care trăiesc aici, a celor, extrem de mulţi, care i-au cunoscut pe dl. Derviş, pe dna. profesoară Mateescu, pe dl. Toma Mateescu, pe dl. Marinescu. După cum au subliniat de nenumărate ori, câteodată peiorativ, corespondenţii televiziunilor naţionale, Curtea de Argeş este un oraş mic, în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, un oraş în care dramele şi bucuriile se trăiesc colectiv. Nenorocirea s-a abătut asupra noastră din senin, câţiva dintre oamenii buni ai urbei au plecat în excursie şi s-au întors în sicriu. Indiferent de cât de mult am scrie, câte nuanţe am căuta, câte informaţii de senzaţie ar da televiziunile naţionale care şi-au instalat de câteva zile tabăra la noi în oraş, ştirea este despre noi şi despre drama prin care trec rudele morţilor dar şi noi, cei care i-am cunoscut, şi este foarte simplă – şase oameni au plecat în excursie, patru au venit înapoi în sicriu iar alţi doi sunt răniţi.
Moment de reculegere la Primărie
Primarul Nicolae Diaconu spune că nu îşi aminteşte de vreo astfel de tragedie la Curtea de Argeş, De altfel, ieri, la orele 12,00, salariaţii Primăriei au ţinut un moment de reculegere în memoria celor morţi în sala de şedinţe a instituţiei.
Bani din asigurări
Argeşenii care au murit sau care au fost răniţi în excursie aveau asigurări, cum şi autocarul care i-a ucis sau i-a rănit era asigurat. Potrivit unor surse din rândul asiguratorilor, RCA-ul autovehiculului poate oferi despăgubiri totale de până la 5 milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese, plus un milion de euro pentru despăgubiri materiale, adică pentru ceea ce s-a distrus de către maşină în accident. De asemenea, fiecare dintre pasagerii argeşeni aveau asigurare medicală, ceea ce presupune acordarea a unor sume de până la 50.000 de euro pentru fiecare asigurat.
„Comunitatea a pierdut pe unii dintre cei mai buni membrii ai săi”
I-am întrebat pe câţiva dintre foştii colegi de Consiliu Local ai lui Nicolae Derviş ce simt în aceste momente.
n Primar Nicolae Diaconu: „Dl. Derviş a fost un om deosebit, un consilier local serios şi un om de afaceri de succes. Este o mare pierdere pentru noi toţi!”
n Viceprimar Cristian Mitrofan: „Am lucrat împreună la Electroargeş, în mandatul trecut am fost împreună în Consiliul Local, iar în partid de 15 ani am fost împreună. Un om cu suflet mare, întotdeauna se apleca asupra celor nevoiaşi, un om care dorea binele comunităţii”
n Ioan Ghiţă: „Nici nu pot să vorbesc. Nici nu pot să spun prea multe pentru că oamenii din Curtea de Argeş îl cunosc pe Nicolae Derviş şi ştiu ce a făcut dânsul pentru acest oraş. Ce rost mai au cuvintele în aceste momente? Este o pierdere uriaşă pentru acest oraş. Trebuie să fim alături de familie în aceste clipe grele. Îmi pare nespus de rău”.
n Costinel Vasilescu: „Este destul de greu să vorbesc în aceste momente. Ca să vorbesc despre Nicolae Derviş mi-ar trebui săptămâni întregi. Nu ai cum să nu-ţi arăţi compasiunea faţă de un asemenea om. Este o pierdere mare pentru noi toţi. Nu merită să aibă o asemenea soartă şi să plece dintre noi într-un mod tragic. Trebuie să fim alături de familia sa în aceste clipe dificile”.
n Ion Şerban: „Pentru tot ceea ce a făcut acest om pentru oraşul acesta nu pot să exprim în cuvinte ceea ce reprezintă această pierdere. De fapt, toţi care şi-au pierdut viaţa au fost nişte oameni deosebiţi. Chiar am propus în ultima şedinţă a Consiliului Local, ca aceştia să fie declaraţi cetăţeni de onoare post mortem. Domnul Derviş avea un comportament extraordinar şi de fiecare dată sărea în ajutor oamenilor. A creat atâtea locuri de muncă în municipiu şi a ajutat multă lume. De altfel, numărul mare de persoane prezent la slujbă a arătat cât de mult a însemnat pentru Curtea de Argeş”.
n Vasile Sabie: „Dl. Derviş a fost un liant în ultimul Consiliu Local, un om deosebit, inimos, un om care nu a refuzat pe nimeni când i s-a cerut ajutorul, un om care a construit o biserică, un tată şi un bunic extraordinar. Este o pierdere mare pentru comunitate”.
ADIO, DOAMNĂ MATE !
Doamna Mate  aşa o numeau cei care o cunoşteau bine şi o iubeau pe doamna profesoară de matematică, Mariana Mateescu.
ACUM, CÂND CIREŞELE S-AU COPT ŞI TEIUL E ÎN FLOARE, SUNTEM NEVOIŢI SĂ NE LUĂM ADIO DE LA ACEST OM ÎNZESTRAT DE DUMNEZEU CU TRĂSĂTURI DEOSEBITE. A FOST UN DASCĂL CU TALENT PEDAGOGIC, UN DASCĂL CARE-ASEMENEA ÎNVĂŢĂTORULUI TRANDAFIR EVOCAT DE SADOVEANU-ÎŞI FĂCEA MESERIA CU PASIUNE, NU PENTRU CĂ TREBUIA(…), CI PENTRU CĂ ÎN ACEST SUFLET ERA CEVA DIN CURĂŢENIA UNUI APOSTOL. DOVADĂ STAU SUTELE DE ELEVI PE CARE DOAMNA PROFESOARĂ I-A MODELAT DE-A LUNGUL VREMII, ELEVI CARE AU AJUNS OAMENI MARI ŞI CARE SUNT RĂSPÂNDIŢI PRIN TOATE COLŢURILE LUMII.
L-am citat de Mihail Sadoveanu pentru că doamna profesoară Mateescu poate fi considerată  un model pentru elevii şi pentru colegii săi. A fost unul dintre cei mai pricepuţi şi devotaţi pedagogi pe care i-am cunoscut în viaţa mea. Dar doamna Mateescu nu a fost doar un profesor excepţional, a fost şi un om excepţional: era puternică, inteligentă, o enciclopedie, un om de la care aveai ce învăţa.
ALĂTURI DE MATEMATICĂ, PASIUNEA DOAMNEI ERAU EXCURSIILE. A ORGANIZAT MII DE EXCURSII PESTE TOT ÎN ŢARĂ ŞI ÎN STRĂINĂTATE ŞI ADESEA AFIRMA:  ÎN AUTOCAR MĂ SIMT CEL MAI BINE.
Dumnezeu  a hotărât să-şi găsească sfârşitul acolo unde i-a plăcut cel mai mult şi alături de soţul pe care l-a iubit şi l-a respectat.
 Dar noi, cei rămaşi, am fi dorit s-o mai avem mulţi ani alături, să ne mai încarce cu energia şi cu spiritualitatea Domniei Sale.
Colegii dumneaei, cadrele didactice de la Şcoala Nr.4 Mircea cel Bătrân, îi spun acum, copleşiţi de durere: Adio, doamnă Mate… Nu vă vom uita niciodată!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email